Rožky boli pred rokom o pätinu lacnejšie

V rámci potravín a nápojov v januári tohto roka najviac medziročne zdraželi biele rožky. Informovala o tom analytička Poštovej banky Jana Glasová.

23.02.2015 12:07
debata (16)

Vychádzala z údajov Štatistického úradu SR, klasické biele rožky boli o pätinu drahšie ako pred rokom. Kým v januári 2014 stál rožok päť centov, tak v úvode tohto roka to bolo šesť centov.

Rožky tak podľa Glasovej vystriedali mliečnu čokoládu, ktorá sa na prvej priečke držala niekoľko mesiacov. Čokoláda zaznamenala v januári medziročné zdraženie o takmer 17 %, keď cena stúpla z úrovne 0,85 eura na 0,99 eura za sto gramov. "Dvojciferný cenový rast ale nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 4,2 %,“ povedala Glasová.

Najvýraznejší medziročný pokles ceny, o 43,9 %, zaznamenali opäť zemiaky. O zhruba štvrtinu lacnejšie ako v januári 2014 boli však aj jablká a kryštálový cukor. Najvýraznejší medzimesačný nárast ceny, o vyše pätinu, sa v januári týkal margarínu. Za ním nasledovalo sladené mlieko s cenovým rastom o 12 %. Naopak, jedlý olej oproti decembru minulého roka zlacnel zhruba o 4 % a viac než dve percentá si odpísali aj kryštálový cukor a šunková saláma.

Celkovo spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa Štatistického úradu SR v januári klesli o 0,4 %, kým v decembri boli medziročne nižšie o 0,1 %. Rovnako klesali ceny aj v medzimesačnom porovnaní, keď boli v januári oproti decembru nižšie o 0,1 %.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #pečivo