Srbskej oceliarni má šéfovať Slovák

Vedením srbskej štátnej oceliarne Smederevo zrejme bude poverený slovenský podnikateľ Peter Kamaraš, majiteľ firmy Pikaro, ktorá obchoduje so železnou rudou. Uviedla to vo štvrtok agentúra APA s odvolaním sa na správu v srbskom denníku Politika.

20.02.2015 06:10
debata (1)

Štát chcel oceliareň predať americkej firme Esmark, rokovania o predaji však pred tromi dňami po niekoľkých mesiacoch skrachovali.

Srbský premiér Aleksandar Vučić v utorok uviedol, že vláda sa nedohodla na predaji spoločnosti Železara Smederevo, pretože nedostala od Esmark garanciu, že závod z 5000 zamestnan­cami nezavrie, akonáhle vyčerpá súčasné zásoby surovín. Vláda sa preto rozhodla, že stratová firma zostane v rukách štátu.

Podľa denníka Politika, ktorý sa odvoláva na informované zdroje, mali Esmark a slovenská firma Pikaro pôvodne spoločnú stratégiu, podľa ktorej mala slovenská firma dodávať oceliarňam suroviny. Nakoniec sa však tento plán neuskutočnil.

Srbská vláda kúpila oceliareň späť od americkej firmy U.S. Steel v roku 2012, aby zabránila jej uzatvoreniu v čase nízkych cien ocele a slabého dopytu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oceľ