Zeman bankárov vyberie z priateľov eura a odporcov devalvácie

Český prezident Miloš Zeman pri menovaní nových členov bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) nebude menovať ľudí podporujúcich devalváciu koruny. V rade chce mať ľudí podporujúce vstup Česka do eurozóny. Vyplynulo to zo stredajšieho vyjadrenia Zemana pri návšteve hradeckého kraja.

18.02.2015 17:00
debata

Zeman ČNB za devalváciu koruny dlhodobo kritizuje, čo urobil aj v stredu v Hradci Králové. Do konca svojho mandátu bude Zeman môcť vymenovať štyroch zo siedmich členov rady ČNB, a to vrátane guvernéra.

„Našťastie, prezident menuje členov bankovej rady a v roku 2016 môže vymenovať aj nového guvernéra centrálnej banky. Urobím všetko pre to, aby v tejto ctihodnej inštitúcii odteraz sedeli ľudia, ktorí nebudú robiť zbytočné experimenty s českou ekonomikou a ktorí budú podporovať vstup Česka do eurozóny, čo je vec, ktorú si želá veľká väčšina našich podnikateľov,“ povedal Zeman.

Prezidentovo oznámenie má alebo môže mať podľa analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška niekoľko vedľajších dôsledkov. „Po prvé, výrok vytvára riziko, že sa spolitizuje ukončenie intervenčného režimu ČNB. Po druhé, vymedzenie profilu budúceho centrálneho bankára s jedenapolročným predstihom zrejme spôsobí, že sa niektorí ekonómovia s ambíciami na pozíciu vo vedení ČNB začnú predháňať v komentároch, aké škody ekonomike ČNB svojou intervenčnou politikou napáchala. Po tretie, výrok prezidenta prišiel v čase, keď kurzu koruny chýbal len malý impulz na uvedenie do pohybu a tento impulz jej dodal,“ uviedol.

Koruna v stredu reagovala na Zemanove slová, posilnila na najsilnejšiu úroveň od vlaňajšieho júla. Podľa serveru Patria Online sa po 16:00 obchodovala za 27,44 Kč/EUR. „Koruna pritom neťaží z lepších ekonomických dát, ale z výroku prezidenta Miloša Zemana. Ide len o dočasné posilnenie a počas ďalších dní očakávam návrat českej meny do pásma 27,50 až 28 Kč/EUR,“ uviedol analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák.

Prezident v Hradci zopakoval svoj názor, že ČNB urobila devalváciu preto, aby oddialila vstup Česka do eurozóny, pretože pri tomto vstupe by stratila časť svojich kompetencií. Devalvácia je podľa Zemana ekonomicky neefektívna.

„Ak ČNB tvrdí, že vďaka devalvácii koruny ekonomika rastie, tak si zrejme nevšimla, že došlo k poklesu cien pohonných hmôt, či už nafty alebo plynu, zhruba o 50 percent. A to je skutočný impulz pre rozvoj ekonomiky. Zníženie nákladov na energiu,“ povedal Zeman.

Zeman prvýkrát vymenoval nového člena sedemčlennej bankovej rady vlani, kedy Evu Zamrazilovou vystriedal Jiří Rusnok. V júli 2016 sa končí mandát guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena bankovej rady Kamila Janáčka. Vo februári 2017 vyprší šesťročné angažmá Pavlovi Řežábkovi a Lubomírovi Lízalovi. Zemanove prvé funkčné obdobie prečkajú v bankovej rade iba viceguvernér Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík, ktoré na ich druhé obdobie vymenoval Václav Klaus v decembri 2012.

S menovými intervenciami NBS začala na jeseň 2013 s cieľom udržiavať korunu blízko hranice 27 Kč/EUR. Začiatkom februára banková rada ČNB oznámila, že neukončí režim devízových intervencií skôr ako v druhom polroku 2016.

„Ako je pritom vidieť na príklade Švajčiarska, intervenčný systém môže byť sprevádzaný značnými ekonomickými otrasmi. Aby sa ich riziko minimalizovalo, malo by k ukončeniu intervencií dôjsť za situácie rovnováhy na devízovom trhu. Tú ale po výroku prezidenta nemožno pre druhú polovicu roka 2016 predpokladať,“ uviedol Sobíšek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #koruna