Benzín v Česku už dražie, na Slovensku zatiaľ nie

Už niekoľko mesiacov sa Slováci sťažujú na to, že palivá u nás lacnejú pomalšie a menej ako je to v susednom Česku. Teraz sa karta začína veľmi mierne obracať. Po februárovom raste cien ropy v Česku už minulý týždeň benzín aj nafta zdraželi v prepočte o jeden cent, na Slovensku sa nárast cien zatiaľ nedostavil.

16.02.2015 15:00
debata (9)

Nová situácia by však musela pretrvávať dlhší čas na to, aby Slováci konečne mohli mať na rozdiel od Čechov úsmev na tvári. Palivá sú u nás totiž aj po miernom raste cien u susedov stále drahšie. Priemerné ceny v európskych štátoch zverejnila minulý týždeň Európska komisia. Benzín Natural 95 na Slovensku priemerne vyjde na 1,21 eura za liter a v Česku rovnaké palivo už po zdražení stojí 1,07 eura (29,60 Kč). Nafta je u nás priemerne za 1,11 eura a v Česku za 1,09 eura (30 Kč).

To, že Česi stále tankujú lacnejšie ako my, je najmä otázka daňového nastavenia palív. Bez daní vyjde na Slovensku liter benzínu na 0,44 eura a v Česku je cena v prepočte 0,43 eura. Nafta stojí bez daní u nás 0,52 eura a rovnaká cena je aktuálne aj v Česku. Pozornosť pri porovnaní cien sa v uplynulých mesiacoch sústredila u nás na najväčšieho hráča spoločnosť Slovnaft. Ten argumentoval, že ich ceny sú o niekoľko centov nižšie ako priemerné ceny na Slovensku.

Zároveň sa u nás ceny menia na základe dlhodobejších priemerov cien ropy a palív na burzách. V okolitých krajinách reagujú na zmeny trhových cien pružnejšie. Pri poklese cien ropy sa tak u nás zlacňuje pomalšie, čo bola realita uplynulého polroka, a, naopak, pri raste cien ropy prichádza u nás na rozdiel od susedných krajín zdražovanie neskôr, čo by mala byť realita teraz. Na to, aby sa vodičom vykompenzoval pomalý pokles cien z uplynulých mesiacov, by však ceny palív teraz mali zostať stabilné dlhší čas.

Kým ešte koncom vlaňajška patrili palivá u nás k najdrahším v regióne aj v celej EÚ, teraz sa situácia už zmenila. Benzín máme podľa štatistík Európskej komisie 15. najdrahší benzín v EÚ-28. V rámci regiónu je benzín u nás najdrahší. V Poľsku je za 1,04 eura, Maďarsku za 1,10 eura a Rakúsku za 1,15 eura a Česku za 1,07 eura.

Zároveň máme 19. najdrahšiu naftu. Oproti okolitým krajinám je naša nafta lacnejšia oproti Maďarsku, kde vyjde 1,15 eura, a Rakúsku s cenou 1,12 eura na liter. V Poľsku vyjde nafta na 1,04 eura a v spomínanom Česku na 1,09 eura.

Ceny palív v niektorých krajinách začali opäť rásť, pretože rastú aj ceny ropy na svetových trhoch. „Ropa Brent sa dnes predáva už za 61 USD, pritom ešte koncom januára stála 50 USD za barel,“ vysvetľuje analytik Colosseum Boris Tomčiak.

Zdražovanie má byť spôsobené informáciami, že ťažobné spoločnosti začnú redukovať výdavky na vyhľadávanie a rozvoj nových ložísk. „Napríklad v USA sa očakáva zníženie investícií v bridlicových ropných poliach až o tretinu,“ dodáva Tomčiak.

Podľa analytikov je cena na Slovensku vyššia oproti Česku pre distribútorské marže a pri benzíne aj pre vyššiu spotrebnú daň. Spotrebná daň z benzínu je u nás najvyššia z okolitých krajín. Počas minulého týždňa už ďalšie zlacňovanie na Slovensku odmietol aj šéf Slovnaftu Oszkár Világi. Spoločnosť do určitej miery určuje na Slovensku trendy cenovej hladiny.

„Momentálne sú tie ceny stabilizované a dosiahli sme dno,“ skonštatoval doslova Oszkár Világi. Slovenskí motoristi však majú mať aj ďalšie mesiace priaznivé ceny, keďže Slovnaft pristupuje k zmenám oproti niektorým iným zahraničným trhom oneskorene.

Analytici takisto predpokladajú, že znižovanie cien na Slovensku sa skončilo. Odhadujú, že vodiči by mohli aj u nás do konca februára zaznamenať mierne zdraženie. A to o niekoľko centov.

Ceny Slovnaft aj iné spoločnosti znižovali od leta minulého roka. Benzín tak zlacnel o 28,3 centa za liter a nafta o 24,3 centa. Dôvodom bol pokles cien na komoditných trhoch pre nárast ťažby, najmä bridlicovej ropy v Spojených štátoch amerických.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá