Čína plánuje vytvoriť turistickú zónu s Ruskom a KĽDR

Čína plánuje vytvoriť spoločne s Ruskom a Severnou Kóreou medzinárodnú turistickú zónu v oblasti, kde sa stýkajú hranice týchto troch štátov.

15.02.2015 11:22
debata (13)

Čínska provincia Ťi-lin pripraví tento rok projekt medzinárodnej turistickej oblasti v delte rieky Tchu-men, oznámil podľa agentúry Nová Čína guvernér spomínanej provincie Ťiang Čchao-liang. Rieka Tchu-men tvorí hranicu medzi Čínou a KĽDR.

Návštevníci by mali do turistickej zóny vstupovať bez víz a nákupy budú oslobodené od colných poplatkov, napísala ďalej agentúra Nová Čína. Čínski predstavitelia vraj teraz zvažujú model riadenia zóny.

V budúcnosti by sa do projektu mohli zapojiť aj Južná Kórea, Japonsko a Mongolsko prostredníctvom diaľnic, železníc a leteckých liniek, oznámila agentúra Nová Čína. Projekt vraj vzišiel z iniciatívy úradov v meste Chun-Čchun v provincii Ťi-lin v roku 2013.

Plánovaná zóna je najnovšou snahou KĽDR stať sa turistickým cieľom, čo by krajine mohlo priniesť finančné zisky v krátkom období a nevyžadovalo by prebudovanie zastaraných priemyselných prevádzok.

Mnohé zo severokórejských projektov sú zacielené na čínske turistov, pre ktorých je Severná Kórea lacnou destináciou. Kým davy Číňanov prúdia do Paríža, Londýna či New Yorku, niektorí navštevujú KĽDR, aby sa s istou mierou nostalgie vrátili do dní, kedy ani ich krajina nebola otvorená okolitému svetu, píše agentúra Reuters.

Čína je najvýznamnejším diplomatickým a ekonomickým spojencom KĽDR. Podpora Pekingu diktátorskému severokórejskému režimu ale v posledných rokoch klesla vzhľadom na rozhorčenie Číny nad severokórejskými jadrovými a raketovými testami.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #KĽDR #turizmus