Znižovanie odvodov. Bude súčasťou druhého balíčka?

Boj proti daňovým únikom prináša ovocie v podobe dostatku peňazí na zaplatenie druhého sociálneho balíka pre ľudí.

14.02.2015 21:30
Robert Fico, Peter Kažimír Foto: ,
Premiér Robert Fico už počíta s druhým balíčkom pre ľudí. Minister Peter Kažimír financie ešte nevyčlenil.
debata (43)

Vláda si bez ohrozenia naplánovaného tempa šetrenia bude môcť pred voľbami dovoliť uvoľniť medzi ľudí najmenej 123 miliónov eur. Premiér Robert Fico v piatok ohlásil, že balíček bude. Minister financií Peter Kažimír chce, aby poklesli odvody, a tak sa ďalej zvyšovali platy pre ľudí s nízkymi a so strednými príjmami. Ide o ďalší zverejnený zámer.

Premiér zatiaľ naznačil, že balíček počíta s dotáciami pre zamestnancov na domáce dovolenky. Malo by ísť o dovolenkové šeky. V prípade odvodov už od januára funguje odvodová reforma, ktorá zvýšila čisté príjmy pre 627–tisíc pracujúcich ľudí.

„Moja preferencia momentálne z pohľadu toho, že sme sa tri mesiace naozaj intenzívne venovali odvodom, je, že by som išiel do rozšírenia odpočítateľnej položky,“ povedal minister financií Peter Kažimír. Takéto riešenie podporujú aj odbory.

„Pri prijímaní druhého sociálneho balíčka sa budeme snažiť vládu presvedčiť o potrebe zvýšenia minimálnej mzdy na 410 až 415 eur v hrubom,“ povedal Emil Machyna, predseda Odborového zväzu KOVO. Vo volebnom roku 2016 by tak ľudia pracujúci za minimálnu mzdu mohli v čistom zarábať okolo 350 eur za mesiac.

Smer plánuje definitívnu podobu druhého sociálneho balíka predstaviť verejnosti v máji alebo júni 2015. „Už dnes si môžem dovoliť politicky vyhlásiť, že druhý sociálny balík na zvýšenie úrovne ľudí bude a budú v ňom veľmi atraktívne opatrenia,“ povedal v piatok Robert Fico.

Odborári požadujú aj zrušenie odvodov pre platby zo sociálneho fondu. „Ak je napríklad žena dvoch malých detí dlhodobo práceneschopná, má problém vyžiť z péenky. My jej v takom prípade vyplácame zo sociálneho fondu príspevok väčšinou v desiatkach eur,“ priblížil Machyna. Táto suma dnes musí byť znížená o sociálne aj zdravotné odvody. „Chceli by sme vládu presvedčiť, aby sa v takomto prípade sociálne odvody neplatili,“ dodal Machyna.

Vláda pritom bude mať v tomto roku k dispozícií oveľa viac ako „len“ 123 miliónov eur, ktoré nad rámec rozpočtu rezort financií priznal v piatok. Ministerstvo financií totiž v daňovej prognóze počíta s tým, že II. pilier počas jeho 4. otvorenia od 15. marca do 15. júna opustí až 85,4 tisíca ľudí, čo by do štátnej pokladnice prinieslo 312 miliónov eur. Ďalšiu miliardu eur môže štát získať doprivatizáciou Slovak Telekomu. Zvažuje sa, že tieto peniaze vláda môže použiť na znižovanie dlhu.

Analytik: Efektivita výberu DPH rastie

Analytici hodnotia daňovú prognózu ministerstva financií ako realistickú. „Naozaj dochádza k zlepšovaniu efektivity vo výbere DPH. Dôležité je, že k zlepšovaniu už dochádza kontinuálne od konca roka 2012 a dá sa predpokladať, že nový výkaz DPH bude zlepšovať efektivitu aj naďalej,“ zhodnotil Juraj Valachy, analytik Tatra banky. Kontrolný výkaz DPH má byť podľa vlády kladivom na firmy, ktoré svoje peniaze zarábajú pri uplatňovaní si fiktívnych vratiek DPH.

Prvý sociálny balík priniesol vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov. Zároveň sa zaviedli jednotné 50–percentné zľavy pre ľudí dochádzajúcich za prácou prostredníctvom železnice. Silným opatrením prvého balíka, ktoré ešte nie je zrealizované, je zníženie cien plynu o dvojciferné číslo za roky 2015 a 2016. Počíta sa s adresnými dávkami na kúrenie pre nízkopríjmové rodiny. Plošne cena plynu začiatkom roku 2015 zatiaľ klesla len o 1,14 percenta. Razantné zlacňovanie tak ľudí čaká pravdepodobne až tesne pred voľbami.

„SPP v súčasnosti nepripravuje ďalšie znižovanie cien pre odberateľov s regulovanou cenou,“ povedal Michal Holeš, hovorca štátneho Slovenského plynárenského priemyslu.

Dotované pracovné miesta

V prvom balíku za 250 miliónov eur išlo najviac na odvodovú reformu s cieľom naštartovať trh práce. „Zamestnanosť bola v poslednom štvrťroku medziročne vyššia o 2,1 percenta,“ povedal Marek Gabriš, hlavný analytik ČSOB banky.

Firmy už v minulom roku mohli žiadať rôzne podpory, napríklad na zamestnávanie mladých ľudí, a vláda v nich pokračuje aj v roku 2015. Ak v minulosti zamestnala firma v kraji s vysokou nezamestnanosťou absolventa za mesačný plat 500 eur v hrubom, tak po zaplatení všetkých odvodov ju nový pracovník vyšiel na 676 eur, kým on na ruku dostal „len“ 411 eur. Dnes si môže od štátu vypýtať podporu 492,6 eura. V tomto prípade podnikateľovi klesnú náklady na zamestnanie mladého človeka zo 676 na 183,4 eura za mesiac. Ak bude firma poberať štátny príspevok napríklad osem mesiacov, tak pracovné miesto musí udržať ďalšie štyri mesiace. V závislosti od kraja tak firmy môžu žiadať o poberanie príspevku v rozmedzí od 246,3 do 492,6 eura za zamestnanie človeka vo veku do 29 rokov.

Štát zároveň umožňuje aj ľuďom viac ako rok bez práce po nájdení zamestnania poberať aj časť sociálnych dávok v prípade, ak ich mesačný príjem bude do 760 eur v hrubom. Podľa prepočtov ministerstva práce v tomto roku dostane rodina s dvoma školopovinnými deťmi 410 eur v prípade, ak sú obaja rodičia bez práce. Ak sa jeden z rodičov zamestná za minimálnu mzdu vo výške 380 eur v hrubom, čistý mesačný príjem rodiny stúpne na 663,95 eura. Viac ako rok bez práce je na Slovensku okolo 200–tisíc ľudí.

Podpora podnikateľom

Pri podpore podnikateľov sa v minulosti uvažovalo o znižovaní dane z príjmu zo súčasných 22 na 21 percent. V podnikateľskom prostredí je toptémou podpora vedy a výskumu. Od začiatku budúceho tohto roku si firmy môžu znížiť svoj daňový základ o 25 percent výdavkov investovaných do vedy a výskumu. Napríklad podnik investujúci do výskumu stotisíc eur si bude môcť znížiť svoje dane o 25–tisíc eur.

Minister financií v minulosti naznačil, že v rámci druhého sociálneho balíka by mohlo prísť k znižovaniu dane až o 50 percent výdavkov investovaných do vedy

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody