Na lacnú ropu sa už budúca vláda spoliehať nemôže

Dobré časy, keď slovenská ekonomika ťaží z nízkych cien ropy, by sa už o tri roky mali pominúť.

11.02.2015 12:00
ropa, ťažba, nafta, benzín Foto:
Pokles cien ropy znížil investície do ťažby a vyvolal otázniky nad ropným šokom v budúcnosti. Na snímke ropné čerpadlá v americkom štáte Severná Dakota.
debata (13)

Súčasné nízke ceny ropy, ktoré si držia úroveň okolo 50 až 60 dolárov za barel, by mohli v roku 2018 výrazne poskočiť až na 200 dolárov za barel.

Ropný šok predpokladajú najväčší svetoví producenti v ropnom priemysle, ktorí musia aktuálne krátiť investície do ťažby tejto suroviny. Pre nízke ceny totiž pre nich ťažba nie je v súčasnosti rentabilná. Kým teraz je na trhu prebytok ropy, o pár rokov pre obmedzenie ťažby môže prísť opak.

Súčasná slovenská vláda počíta s tým, že domáca ekonomika aj vďaka nízkym cenám ropy porastie v najbližších dvoch rokoch o 0,3 percenta. Zlacnenie ropy totiž znižuje náklady výrobcov, čo nepriamo podporí rast investícií či zamestnanosti.

„Predpokladáme postupný nárast cien ropy na 60 dolárov za barel. Nepredpokladáme však, že v najbližších rokoch uvidíme ceny ropy nad 100 dolárov za barel,“ predikuje šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií Martin Filko.

Lacná ropa sa na raste slovenského hospodárstva podpíše už tento rok. „V tomto roku by mal rast ekonomiky dosiahnuť úroveň 2,9 percenta. Zrýchlenie rastu odráža pozitívny šok na strane ponuky. Prepad v cenách ropy sa prostredníctvom nižšej inflácie premieta do zrýchlenia domáceho dopytu, ktorý bude aj v tomto roku v štruktúre rastu dominovať. Vyšší nárast spotreby domácností odráža pokračujúci pozitívny vývoj na trhu práce, pozitívny spotrebiteľský sentiment a len pozvoľný pokles miery úspor v druhej polovici roka,“ konštatuje IFP.

Na druhej strane, ak efekt lacnej ropy pominie, v štátnom rozpočte môže vzniknúť diera, ktorú bude treba zaplátať. Dočasné dobré časy Tieto vyhliadky sú však dočasné, keďže od začiatku roka ohlásilo viacero ropných spoločností finančné ťažkosti.

„Väčšina nových projektov v Severnom mori potrebuje ceny ropy okolo 55–60 dolárov, aby neboli stratové. Ak bude existovať perspektíva, že ceny ropy budú dlhodobo pod touto úrovňou alebo len tesne nad ňou, investície budú odkladané,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Ropné polia v Severnom mori tak už nebudú odpoveďou na ropnú krízu, ako to bolo pred 40 rokmi. Náleziská v Severnom mori v 70. rokoch pomohli vyriešiť prvý ropný šok a stali sa alternatívou k dodávkam od Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Od tejto krízy je práve Severné more považované za strategický zdroj vysoko kvalitnej ropy, ktorá mala znížiť závislosť Európy od dodávok z Ruska a krajín OPEC.

„V strednodobom horizonte možno očakávať podobný útlm ťažby v prípade ďalších zdrojov, v ktorých sú náklady na produkciu a transport k spotrebiteľovi vyššie, než niekoľkomesačný priemer trhových cien na svetovom trhu,“ povedal analytik Sberbank Vladimír Vaňo.

Svetové ceny ropy sa od vlaňajška pre prebytok suroviny na trhu znížili viac ako o polovicu. Lacná ropa zasiahla napríklad hospodárske výsledky najväčšej ropnej spoločnosti Royal Dutch Shell. Jej čistý zisk sa v štvrtom štvrťroku minulého roka prepadol o 57 percent na 773 miliónov dolárov. Pre pokles cien ropy firma plánuje najbližšie tri roky znížiť investície o zhruba 15 miliárd dolárov.

Pokles ziskov ohlásil aj americký ropný gigant Exxon Mobil, ktorému pre lacnú ropu prepadol zisk za vlaňajší štvrtý kvartál o 21 percent na 6,6 miliardy dolárov. Firma je najväčšou verejne obchodovanou ropnou spoločnosťou na svete.

Ťažobné spoločnosti prepúšťajú

Šéf britskej ropnej spoločnosti BP Bob Dudley vyhlásil, že svetové ceny ropy môžu zotrvať na nízkej úrovni aj tri roky. BP sa už na takýto vývoj začala pripravovať. Plány budú zahŕňať redukciu počtu zamestnancov a zníženie investícií do ťažby v Severnom mori, ale aj inde. To čaká viaceré firmy, takže možno počítať s poklesom produkcie a neskôr s opätovným nárastom cien suroviny. V tomto smere sa už vyjadril šéf talianskej ropnej firmy Eni Claudio Descalzi, podľa ktorého ropný priemysel obmedzí pre klesajúce ceny ropy len v tomto roku kapitálové výdavky o 10 až 13 percent.

Americká spoločnosť Chevron predbežne odložila svoj plán ťažiť v Beaufortovom mori (severné pobrežie Aljašky) na neurčito a ďalšia fi rma Marathon Oil znížila kapitálové výdavky na tento rok zhruba o 20 percent. Zníženie svojich investícií na rok 2015 oznámili aj kanadské ropné spoločnosti.

Daniel Ang zo spoločnosti Phillip Futures v Singapure podľa Reuters povedal, že obmedzenie investícií do novej produkcie by mohli trhy pocítiť niekedy v druhom štvrťroku tohto roka.

Na ťahu je Rijád

Nízke ceny ropy sú stláčané najmä pre kroky Saudskej Arábie, ktorá chce vytlačiť z trhu alternatívnych bridlicových ťažiarov zo Spojených štátov, ktorí potrebujú vyššie ceny ropy, aby boli rentabilní. Rijád tak chce získať dominantné postavenie na trhu s ropou. Tento plán je pre nich dosiahnuteľný, keďže majú jedny z najnižších nákladov na ťažbu, ktoré predstavujú 5 dolárov za barel. Cena, pri ktorej spoločnosti dosahujú nulový zisk, sa v prípade ťažby z bridlíc v USA pohybuje na úrovni medzi 70 až 75 dolármi.

Saudská Arábia vydrží dva až tri roky predávať ropu aj pri súčasnej nižšej cene, pretože sa môže oprieť o svojich 745 miliárd dolárov rezerv. Štátny rozpočet Saudskej Arábie bol nastavený ako vyrovnaný pri cene ropy 90 až 95 dolárov za barel. Pri nákladoch ťažby na úrovni piatich dolárov bude podľa ekonómov zarábať krajina aj pri cene 10 dolárov za barel.

Saudská Arábia má takisto v súčasnosti dominantné postavenie medzi krajinami združenými v karteli OPEC, na ktoré tlačí, aby neznižovali produkciu, aj napriek nižšiemu dopytu a prebytku ropy na trhu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #OPEC