Menej zarábajúcim majú zdvihnúť mzdy tri opatrenia

Reálne príjmy ľudí s nižšími mzdami zvýšia podľa premiéra Roberta Fica tri opatrenia zo sociálneho balíčka.

10.02.2015 13:52
debata (4)

Ako v utorok povedal na tlačovej konferencii, konkrétne ide o zvýšenie minimálnej mzdy na 380 eur, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a so strednými príjmami a o dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi. Spomínané tri opatrenia by mali podľa Fica zatraktívniť prácu. „Naším cieľom bolo vytvoriť atmosféru, alebo je vytvárať atmosféru, aby sa oplatilo na Slovensku pracovať a aby nebolo výhodnejšie zostať doma, či už na podpore alebo sociálnych dávkach,“ povedal šéf vládneho kabinetu.

Ako príklad Fico uviedol zamestnanca, ktorý nemá deti a je odmeňovaný minimálnou mzdou. Do decembra minulého rok bola hrubá mzda takéhoto zamestnanca 352 eur, pričom čistá mzda predstavovala 307,14 eura. Zvýšenie minimálnej mzdy na 380 eur a reforma odvodov prinesie v tomto roku čistý príjem 339,09 eura.

Ďalší príklad, ktorý predstavil premiér novinárom, bol dlhodobo nezamestnaný jednotlivec bez detí, ktorý si nájde zamestnanie za minimálnu mzdu. Ku koncu roka 2014 bola jeho hrubá mzda vo výške 352 eur. Spolu s osobitným príspevkom jeho príjem dosiahol 370,21 eura. „Vďaka tomu, že sme zvýšili minimálnu mzdu, vďaka tomu, že sme znížili zdravotné odvody a vďaka tomu, že mu ide súbeh dávky, tak takýto človek dnes dostane 465,23 eur,“ vyhlásil Fico.

Pri rodičoch s dvomi deťmi, pričom jeden ako dlhodobo nezamestnaný sa zamestná za minimálnu mzdu a druhý vykonáva aktivačné práce, bol vlaňajší hrubý príjem 352 eur. Spolu s dávkou v hmotnej núdzi vo výške 181,51 eur a prídavkom na dieťa 47,04 eur sa rodinný rozpočet vyšplhal na 578,51 eur. Po opatreniach zo sociálneho balíka sa príjem takejto rodiny v tomto roku zvýši na 710,91 eura. „Na týchto príkladoch sa jasne ukazuje, že opatrenia, ktoré sme prijímali v priebehu roku 2014 a aj v roku 2015, nie sú samoúčelné. Nielen, že vedú k motivácii pracovať, ale predovšetkým vedú k tomu, že reálne ľudia dostanú viac peňazí v čistom a súčasne nezaťažujeme zamestnávateľov, pretože v prípade zdravotných odvodov sme zobrali ťarchu zníženia na štát,“ povedal Fico.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera sa oplatí pracovať a prestať poberať sociálne dávky. „Od 1. januára 2015 sa oplatí pracovať ďaleko viac aj za minimálnu mzdu. A od 1. januára 2015 sa oplatí hlavne hľadať si prácu, pretože sú ďaleko, ďaleko výhodnejšie podmienky,“ poznamenal. Za január využilo spomínaný súbeh 522 zamestnancov, ktorí sa touto formou už zamestnali.

„Som hrdý na to, že som mohol byť pri reforme odvodov v našej krajine. Pre mňa najdôležitejšie je to, že hľadáme a podľa mňa sme našli liek na najväčšiu boľačku našej ekonomiky, a tou je dlhodobá nezamestnanosť,“ konštatoval minister financií Peter Kažimír.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #sociálny balík