Zadlženého živnostníka lekár už asi nevyšetrí

Kým v Chorvátsku vláda najchudobnejším ľuďom škrtá dlhy a zaraďuje ich späť do spoločnosti, u nás idú úvahy zatiaľ skôr opačne. V parlamente rokujú poslanci o prísnejšom vymáhaní dlhov od živnostníkov.

10.02.2015 12:00
lekár, zdravotníctvo Foto: ,
Zdravotné poisťovne v prípade schválenia novely o zdravotnom poistení získajú možnosť neuhrádzania zdravotnej starostlivosti v prípade, ak jej živnostník bude dlhovať viac ako sto eur.
debata (11)

Nerozlišuje sa pritom, či ide o bohatého, alebo chudobného živnostníka. Zdravotné poisťovne v prípade schválenia novely o zdravotnom poistení získajú možnosť neuhrádzania zdravotnej starostlivosti v prípade, ak jej živnostník bude dlhovať viac ako sto eur.

Drobní podnikatelia sa v reálnom živote do problémov môžu dostať, ak sa ich zákazníci len pár týždňov omeškajú s platením faktúr. Dnes je zákon menej prísny, keďže poisťovne môžu prestať uhrádzať zdravotnú starostlivosť v prípade, ak sa živnostníci viac ako tri mesiace omeškajú s platením zdravotných odvodov.

Ministerstvo zdravotníctva zmenu obhajuje lepšími podmienkami pre živnostníkov splácajúcich dlhy. „Ak dlžník bude mať uzavretú so zdravotnou poisťovňou dohodu o splátkach, ktorú bude riadne plniť, bude síce uvedený v zozname dlžníkov, ale s dodatkom, že má právo na úhradu zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Dnes totiž poisťovne živnostníkom splácajúcim dlhy uhrádzajú bežné zdravotné ošetrenia, ale tie drahšie si musia platiť sami.

„V súčasnosti platí, že uhrádzame aj inú než neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre dlžníkov, výnimkou je napríklad kúpeľná liečba a plánované hospitalizácie, na ktoré môžu nastúpiť až po úhrade dlhu,“ priblížil Matej Štepianský, hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera.

Poisťovne už dnes evidujú státisíce ľudí s neuhradenými zdravotnými odvodmi. „Pohľadávky po splatnosti voči SZČO (živnostníci) v roku 2014 predstavovali 77,9 milióna eur a evidujeme 127,3 tisíca dlžníkov,“ priblížila Eva Ravingerová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Poisťovne takýmto ľuďom odporúčajú dohodnúť si splátkový kalendár. Prípadné odpúšťanie dlhov podľa vzoru Chorvátska domácim poisťovniam zakazuje zákon. „Taktiež by to nebolo správne a férové voči ostatným platiteľom poistného, ktorí svoje odvody do zdravotného poistenia platia riadne a včas, takto by sa z ich peňazí uhrádzala zdravotná starostlivosť za neplatičov,“ uzavrela Judita Smatanová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union.

Denník Pravda už v informoval o tom, že ľavicová vláda v Chorvátsku v rámci predvolebného sociálneho balíčka vymaže dlhy najchudobnejších občanov (viac v článku Chorvátom odpustili dlhy. Nám zatiaľ nie). Okrem štátnych inštitúcií boli donútené odpúšťať dlhy aj banky, nebankové subjekty poskytujúce pôžičky, telefónni operátori či energetické spoločnosti. V krajine so 4,4 milióna obyvateľov sa zrušenie dlhov bude týkať približne 60–tisíc ľudí.

Zákonom stanovené podmienky sú mesačný príjem pod 1 250 kún (162 eur), nulový príjem z prenájmu a dlhodobá strata schopnosti splácania dlhov. Po splnení podmienok príde automaticky k vymazaniu dlhov vo výške 35–tisíc kún (4 543 eur). Ak má občan vyššie dlhy a podmienky na vymazanie spĺňa, odpustia mu len časť dlhov do spomínanej výšky.

Či o odpúšťaní dlhov uvažuje aj slovenská vláda, nie je jasné. Denník Pravda oslovil v tomto smere Úrad vlády SR, ale odpoveď na danú otázku bola vyhýbavá. Smer chce v marci predstaviť druhý balík pre ľudí. Zatiaľ sa vie len to, že by v ňom mali byť dotácie na domáce dovolenky zrejme v podobe dovolenkových šekov. Očakávajú sa aj opatrenia v oblasti cien energií. Či sa nejako budú riešiť aj dlhy, ktoré trápia mnohých ľudí, keďže exekúcie pociťuje priemerne každý piaty Slovák, zatiaľ nevedno.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy #živnostník