Slovenský priemysel vlani rástol najpomalšie od krízy

Produkcia slovenského priemyslu v minulom roku stúpla o 3,4 %. Napriek dosiahnutému rastu ide o najpomalšiu dynamiku priemyslu na Slovensku od krízového roku 2009, kedy sa priemyselná produkcia prepadla až o vyše 15 %.

10.02.2015 09:57
debata (1)

V roku 2013 priemyselná produkcia po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 5,3 %, rok predtým o 7,7 %. Produkcia v samotnej priemyselnej výrobe pritom vlani stúpla o 4,7 % a v ťažbe a dobývaní o 3 %. Pokles vykázala iba dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6 %.

Ako ďalej vyplýva z údajov Štatistického úradu SR, v samotnom decembri sa priemysel na Slovensku vrátil k miernemu rastu o 0,7 % po novembrovom poklese o 3,3 %. Neplatí to však o priemyselnej výrobe, ktorá bola naďalej v mínuse o 0,2 %, kým dodávka energií stúpla o 5 % a produkcia v ťažbe a dobývaní išla nahor o 4,9 %.

Za decembrovým miernym medziročným poklesom produkcie v priemyselnej výrobe stálo predovšetkým zníženie vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,6 % a výrobe chemikálií a chemických produktov o 25,8 %. Klesla však produkcia aj vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 3,4 %, výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 13,6 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 1,6 %. Objem produkcie sa naopak zvýšil hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 8,3 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,8 % a vo výrobe elektrických zariadení o 5,6 %.

Za celý rok 2014 vývoj produkcie v priemyselnej výrobe ovplyvnilo hlavne zvýšenie vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,7 %, výrobe elektrických zariadení o 18,7 %, výrobe dopravných prostriedkov o 2,9 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 15,4 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 4,4 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,7 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 10,1 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 8,8 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel