Nové Duslo Šaľa začnú stavať už v tomto roku

Ani úľavy na daniach vo výške 58 miliónov eur nezaručia nové pracovné miesta v plánovanom závode Dusla Šaľa, ktoré na Slovensku vyrába priemyselné hnojivá a čpavok. Dotáciu už odobrila aj Európska komisia, a tak nič nebráni tomu, aby sa v tomto roku začalo s výstavbou závodu na výrobu čpavku.

09.02.2015 09:00
Duslo Šaľa, čpavok Foto: ,
Miesto pre novú prevádzku na výrobu amoniaku má šalianske Duslo už pripravené.
debata

Predchádzať jej má ešte analýza terénu. Miesto je však už pripravené. Výroba v plánovanom závode bude viac automatizovaná, preto momentálne medzi budúcimi plánmi s nárastom počtu zamestnancov nepočítajú.

Spoločnosť Agrofert miliardára a zároveň českého ministra financií Andreja Babiša má do budovania nového závodu na výrobu čpavku celkovo investovať 310 miliónov eur. Vláde sa zaviazala, že udrží zamestnanosť minimálne na úrovni 1 800 pracovných pozícií počas desiatich rokov. Momentálne však Duslo zamestnáva približne 2 040 ľudí.

„So zásadným znižovaním počtu ľudí neuvažujeme. Treba si uvedomiť, že priemerný vek našich zamestnancov je približne štyridsaťdeväť rokov. Vďaka školstvu takému, aké je, sa s tým budeme musieť nejako popasovať. Práve naopak, chceme získavať nových ľudí a bude tu dochádzať k len akémusi postupnému úbytku zamestnancov prirodzenou formou,“ skonštatoval Petr Bláha, generálny riaditeľ Dusla Šaľa.

„Nepôjde o nové pracovné miesta. Nový čpavok nahradí starý čpavok. Na starom čpavku robí sedemdesiat ľudí, na novom bude šesťdesiat, ale to je len jedna výrobná jednotka,“ podrobnejšie priblížil Bláha.

Ak si teda Duslo udrží podiel na trhoch, čomu by podľa výpočtov spoločnosti mohla nasvedčovať rastúca populácia vo svete, má byť aj vyššia spotreba.

„Všetci zamestnanci sa tešia na novú prevádzku a neboja sa o svoje pracovného miesto z dôvodu automatizácie. Počul som, že už teraz je viac–menej presne stanovené, aký je počet zamestnancov v starej výrobni a v novej výrobni,“ prezradil diagnostik rotačných strojov Erik Bleho.

Podľa generálneho riaditeľa by bolo otázne, či by bez úľavy na daniach investovali do novej fabriky. Zástupcovia spoločnosti tvrdia, že ich od investície na Slovensku odrádzala hlavne vysoká cena komodít, najmä plynu oproti Česku alebo Nemecku. Duslo Šaľa pritom potrebuje asi desať percent spotreby na Slovensku.

„Dnešný závod na výrobu čpavku má štyridsaťdva rokov. Pokiaľ by sme do toho neinvestovali a neurobili nový, tak by sme za pätnásť rokov investícií do starého čpavku zjednodušene mali opäť starý čpavok. Ak by sme si to porovnali s automobilovým priemyslom, mali by sme opäť Favorita a mali by sme ho akurát pekne zafarbeného,“ dodal Bláha.

Nové pracovné miesta by však mali vzniknúť počas výstavby novej továrne. Firma uvádza, že dodávateľské spoločnosti budú potrebovať asi tisícsedemsto pracovných pozícií na obdobie troch rokov. Po dokončení má fabrika zvýšiť produkciu asi o pätinu čpavku denne.

Duslo Šaľa v areáli prevádzkuje aj polikliniku a plaváreň. Nezamestnanosť v kraji sa pohybuje nad desiatimi percentami, čiže je pod slovenským priemerom. Z pohľadu Európskej komisie je v tejto oblasti, naopak, vysoká nezamestnanosť, životná úroveň nižšia ako priemer EÚ a regionálna pomoc má byť preto opodstatnená.

Duslo dostalo podporu napriek tomu, že je v zisku podobne ako skupina Agrofert. Konsolidovaný zisk skupiny v minulom roku medziročne klesol o 30 percent na šesť miliárd českých korún (217 mil. eur). Konsolidované tržby skupiny 209 firiem však vzrástli na 132,5 miliardy Kč (4,8 mld. eur) z predvlaňajších 117,6 miliardy Kč (4,2 mld. eur).

Schváleniu daňovej úľavy pre Duslo Šaľa v minulom roku predchádzala aj zmena zákona. Po novom už na úľavy nebude potrebný súhlas vlády, podmienkou majú byť investície za viac ako 200 miliónov eur.

Duslo je ďalšie „zachránené“

Duslo Šaľa je ďalšou fabrikou, pri ktorej vláda pristúpila k daňovým stimulom napriek protestom opozície. Duslo patrí do skupiny Agrofert miliardára a českého ministra financií Andreja Babiša. Kým slovenská opozícia hovorí o daroch pre fabriky vplyvných majiteľov, ktoré idú na úkor bežných ľudí a menších podnikateľov, vláda zastáva názor, že ide o záchranu pracovných miest. Duslo tak má dostať daňové úľavy vo výške 58 miliónov eur. Podobne vlani po hrozbe odchodu dostal podporu aj košický U.S. Steel. Investorovi kabinet ponúkol dotácie za elektrinu vyrobenú v podnikovej elektrárni v sume 14,8 milióna eur ročne. Podporu na úkor cien elektriny pre všetkých odberateľov bude môcť košický závod čerpať 15 rokov. Sľub o lacnejších energiách sa stal aj v roku 2013 kľúčom k tomu, aby na Slovensku zostalo žiarske Slovalco. Ešte v roku 2012 odobrila daňové prázdniny vláda aj ružomberskému Mondi SCP a to na udržanie pracovných miest.

(mar)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Duslo Šaľa #Agrofert