Ropa má za sebou úspešný týždeň, ceny výrazne rástli

Svetové ceny ropy na konci týždňa naďalej rastú a severomorská ropa Brent zamierila k svojmu najvýraznejšiemu týždennému vzostupu od roku 2011. Piatkový ropný trh povzbudili priaznivé údaje z americkej ekonomiky.

06.02.2015 17:24
debata (21)

Cena Brent v piatok okolo 16:00 SEČ posilnila o 1,40 dolára na úroveň 58 dolárov za barel a za týždeň získala približne desať percent. Americká ľahká ropa WTI zdražela o viac než dolár na 51,60 dolára. Od minulého štvrtka ceny ropy vyskočili o takmer 20 percent, zostávajú ale stále na približne polovici svojho posledného maxima z minulého júna.

Analytici zatiaľ trvalejšie oživenie cien neočakávajú, pretože na trhu pretrváva pretlak ponuky a zvyšujú sa zásoby. Trhu ale k prudkému vzostupu zo šesťročných miním dopomohli správy o poklese počtu ropných vrtov v USA a o obmedzení investičných nákladov veľkých ropných spoločností.

V piatok trh podporili pokračujúce obavy o ťažbu v Líbyi a priaznivé údaje z amerického trhu práce. Ekonomika vytvorila v januári solídnych 257 000 pracovných miest a v predošlých dvoch mesiacoch vzniklo oveľa viac príležitostí, než odhadovali štatistici.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa