Lacná ropa môže Rusko za rok pripraviť o 160 miliárd USD

Rusko môže ročne prísť až o 160 miliárd dolárov, ak cena ropy zostane v priemere na 45 dolároch za barel.

03.02.2015 20:42
debata (16)

Uviedla to v utorok guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinová. „Pokles cien ropy zo 100 na 45 dolárov za barel spôsobil podľa našich odhadov pokles príjmov z vývozu v celoročnom prepočte o 160 miliárd USD,“ povedala Nabiullinovej novinárom.

Cena ropy Brent v januári prechodne klesla až na 45 dolárov za barel. V posledných dňoch sa ale zvyšuje a dostala sa už nad 55 dolárov. Stále je však len polovičná v porovnaní s vlaňajším letom.

Nabiullinová tiež novinárom povedala, že menová politika centrálnej banky zostane napriek nedávnemu zníženiu úrokových sadzieb sprísnená a banka sa bude snažiť udržať hlavný úrok nad mierou inflácie.

V piatok centrálna banka nečakane znížila hlavnú úrokovú sadzbu o dva percentuálne body na 15 percent a uviedla, že týmto krokom chce podporiť ekonomický rast.

V polovici decembra banka, naopak, úroky skokovo zvýšila, hlavná sadzba sa nečakane zdvihla o 6,5 percentu­álneho bodu na 17 percent. Bolo to v čase, keď rubeľ klesol na rekordné minimum 80 rubľov za dolár. V utorok sa ruská mena obchodovala v kurze 66 rubľov za dolár.

Inflácia pre prudký pokles rubľa vlani dosiahla 11,4 percenta a stále sa zvyšuje. Nabiullinová podľa agentúry Reuters očakáva, že inflácia dosiahne vrchol v druhom štvrťroku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko