Rusko zvažuje zavedenie cenových stropov potravín

Ruská vláda uvažuje o zavedení limitov pre maloobchodné ceny základného potravinárskeho tovaru.

03.02.2015 12:48
debata (57)

Uviedol to podľa ruských spravodajských agentúr vicepremiér Arkadij Dvorkovič. Potraviny v Rusku výrazne zdražujú kvôli oslabeniu rubľa a dovoznému embargu.

Vláda by podľa vicepremiéra mohla tiež poskytnúť regulátorom väčšie právomoci na presadzovanie súčasných predpisov pre maloobchod. Úrady už po celom Rusku uskutočnili sériu inšpekcií s cieľom odhaliť neoprávnené zvyšovanie maloobchodných cien. Popredné reťazce obchodov s potravinami však tvrdia, že rast cien v ich predajniach je pomalší ako celková miera inflácie, píše agentúra Reuters.

Ruská centrálna banka v piatok uviedla, že medziročná miera inflácie v Rusku sa začiatkom minulého týždňa vyšplhala na 13,2 percenta z decembrových 11,4 percenta. Banka predpokladá, že inflácia sa vráti pod desať percent začiatkom budúceho roka.

Ruská ekonomika sa potýka s negatívnymi dôsledkami nízkych cien ropy a sankcií, ktoré na Moskvu kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze uvalili západné krajiny. Moskva na tieto sankcie reagovala embargom na dovoz potravín.

Ruská centrálna banka v decembri zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 6,5 percentu­álneho bodu, aby zastavila prepad rubľa a zmiernila rast cien. V piatok však základný úrok o dva percentuálne body znížila s cieľom podporiť domácu ekonomiku, ktorá kvôli lacnej rope a dopadom západných sankcií smeruje do recesie. Vyhlásila, že riziko hospodárskeho útlmu je teraz podľa jej názoru väčšie ako inflačné hrozby.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko