Orbán vyháňa obchodníkov z krajiny, posiela ich k nám

Opatrenia zavádzané maďarským premiérom Viktorom Orbánom vyháňajú obchodníkov z krajiny. Najnovšie sa z Maďarska "balia" obchodné reťazce Tesco a bauMax. Práve bauMax nedávno ohlásil zatvorenie 14 prevádzok, pričom sa chce zamerať na biznis na Slovensku, v Česku a Rakúsku, kde má spoločnosť svoju centrálu.

02.02.2015 20:00 , aktualizované: 03.02.2015 07:00
baumax Foto:
Kým na Slovensku sa predajne pre "kutilov" rozširujú, v Maďarsku končia.
debata (81)

Obchodníkom fungujúcim v Maďarsku sa najnovšie nepáči zákon, podľa ktorého reťazce s ročným obratom vyšším ako 163 miliónov eur, ktoré za dva roky nevykážu zisk, budú musieť zatvoriť predajňu. Do platnosti má vstúpiť v roku 2018. Tamojšia vláda tento krok odôvodňuje tým, že kapitálovo silné reťazce si môžu dovoliť vytvárať straty a znižovať ceny, čím však podkopávajú maďarské podniky, ktoré im nedokážu konkurovať. Opatrenie postihne aj nemecké koncerny Aldi, Lidl a Metro a dcéru Penny reťazca Rewe.

„Vždy sme tvrdili, že chceme zostať v Maďarsku. V dôsledku ťažkej hospodárskej situácie však musíme sústrediť svoje sily na tri ďalšie krajiny, a to Rakúsko, Česko a Slovensko, a musíme sa s Maďarskom rozlúčiť,“ povedal pre maďarský týždenník Heti Világgazdaság predseda rady riaditeľov bauMaxu Michael Hürter.

Vplyvom krízy v roku 2008, ale čiastočne aj hospodárskej politiky Orbánovej vlády a jej zákonodarstvu, opúšťa Maďarsko čoraz viac zahraničných a nadnárodných investorov, najmä západných. Sú medzi nimi banky, energetické podniky, médiá, ale aj elektrotechnické spoločnosti. V prípade rakúskej spoločnosti bauMax ide o presun aktivít do ostatných krajín, kde majú aktuálne pobočky.

Maďarská vláda takisto schválila od tohto roka vyšší poplatok za dohľad nad bezpečnosťou potravín. Od prvého januára zvýšila poplatok za štátnu kontrolu potravinových reťazcov z pôvodných 0,1 percenta až na 6 percent ich ročných tržieb.

Malé obchody neplatia nič, opatrenie postihuje len zahraničné obchodné reťazce. Maďarské obchodné siete totiž nie sú obchodnými koncernami, ale tradičnými družstevnými podnikmi, resp. pôsobia na základe zmlúv o prenájme, a preto sa na ne vládne opatrenie nevzťahuje. Napríklad salzburský koncern Spar tak príde tento rok v Maďarsku najmenej o 30 miliónov eur. V decembri 2014 spoločnosť oznámila, že ruší pre tento rok v krajine viac ako polovicu investícií v objeme 59 miliónov eur.

Slovenské pobočky si polepšia

Spoločnosť bauMax na Slovensku aktuálne zamestnáva vo svojich 14 pobočkách spolu 800 ľudí. „Spoločnosť bauMax s podporou partnerských bánk pokračuje v reštruktura­lizácii podľa plánu až do roku 2016. To platí aj pre slovenskú pobočku. BauMax sa nedávno stiahol z trhov v Turecku, Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku. Podobný scenár sa predpokladá aj v Chorvátsku, o čom rozhodnú najbližšie mesiace. V ostatných trhoch ako Rakúsko, Česko, Slovensko, Slovinsko pokračuje reštrukturalizácia podľa plánu. Slovenská pobočka bauMaxu pracuje aj v roku 2015 v normálnom štandardnom režime,“ odkázal Miroslav Chmelár, vedúci marketingu spoločnosti bau-Max pre Česko a Slovensko.

Rozširovanie súčasných predajní či otvorenie nových však zatiaľ spoločnosť na Slovensku neplánuje. „Neplánujeme v tomto roku otvárať nové pobočky. Plánujeme však rozšíriť formu predaja o e–shop. Investície do existujúcich predajní prebiehajú v štandardnom režime,“ spresnil Chmelár.

Tesco v Maďarsku prepustí 1 000 ľudí

Maďarské zákony likvidujú aj britskú maloobchodnú spoločnosť Tesco, ktorá aj bez toho zápasí v Európe s fi nančnými problémami. Tesco by malo v Maďarsku v tomto roku zavrieť až 13 stratových obchodov, prevažne mimo hlavného mesta. O prácu by tak mohlo prísť až 1 000 zamestnancov, uviedol to maďarský denník Magyar Nemzet.

Maďarská divízia Tesco–Global Áruházak v krajine prevádzkuje 222 obchodov. Je tak najväčším maloobchodným reťazcom a zároveň tretím najväčším zamestnávateľom v Maďarsku. Ďalšie obchody by mohla fi rma zavrieť v nasledujúcich mesiacoch, napísala maďarská agentúra MTI. Maďarské Tesco vo svojom odôvodnení zatvorenia prevádzok uvádza, že ho zasiahne najmä prudký rast nákladov na kontrolu potravín a nový zákon, pre ktorý musia ukončiť činnosť tie maloobchodné reťazce, ktoré vykážu dva roky po sebe stratu. Kým spoločnosť ohlasuje zatváranie stratových prevádzok aj vo Veľkej Británii či v Českej republike, na Slovensku sa k tomuto kroku zatiaľ nechystá pristúpiť.

Tesco je najväčšou maloobchodnou spoločnosťou v Británii a tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete. Zamestnáva po celom svete viac ako pol milióna ľudí, z toho 310–tisíc v Británii. Na Slovensku má 155 obchodov a zamestnáva spolu viac ako 10–tisíc ľudí, čím je druhým najväčším zamestnávateľom v krajine.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Tesco #reťazce #bauMax