Ruská vláda ráta s poklesom ekonomiky o tri percentá

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v tomto roku znížil o tri percentá, uviedol v sobotu ruský minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev.

31.01.2015 18:50
debata (68)

Nová prognóza ministerstva vychádza z ceny ropy na úrovni 50 dolárov za barel. Predchádzajúca decembrová predpoveď počítala s poklesom ruskej ekonomiky o 0,8 percenta.

„Znamená to pokles HDP, a to celkom podstatný, asi o tri percentá,“ povedal Uljukajev o dôsledkoch poklesu cien ropy na svetových trhoch. Priemyselná výroba sa má znížiť o 1,6 percenta, namiesto o 1,1 percenta v predchádzajúcej prognóze. Zvýšiť sa má odtok kapitálu z Ruska z pôvodne odhadovaných 90 na 115 miliárd dolárov.

Pre porovnanie, v uplynulom roku sa odliv kapitálu z Ruska podľa údajov tamojšej centrálnej banky takmer strojnásobil na rekordných 151 miliárd dolárov a spotrebiteľské ceny sa zvýšili o 11,4 percenta.

Nepoľaví zrejme ani inflácia, ktorá podľa šéfa rezortu na konci tohto roka pravdepodobne dosiahne 12 percent. Vlani sa spotrebiteľské ceny v Rusku zvýšili o 11,4 percenta. V januári tohto roka bude medziročná miera inflácie zrejme predstavovať viac ako 13 percent namiesto predpokladaných 7,5 percenta.

Najnovšia prognóza vývoja HDP je ale naďalej optimistickejšia než odhady mnohých analytikov, ktorí predpovedajú pokles v rozmedzí štyroch až piatich percent, napísala agentúra Reuters. Medzinárodná ratingová agentúra Moody's v januári uviedla, že ruský HDP by sa mohol znížiť až o 5,5 percenta.

Ministerstvo tiež predpovedá pokles reálnych miezd o viac ako deväť percent a reálnych disponibilných príjmov obyvateľstva o šesť percent. Dôsledkom bude aj pokles odbytu v maloobchode o asi osem percent. Počítať možno aj s istým rastom nezamestnanosti. Kapitálové investície, teda peniaze, ktoré firmy investujú do budov, strojov a ďalších stálych aktív, sa v tomto roku pravdepodobne znížia o 13 percent, dodal tiež minister.

Ruské hospodárstvo sťahujú dole západné sankcie a ceny ropy. Hodnota rubľa v minulom roku klesla o polovicu. Uljukajev však pripúšťa, že za problémy si Rusko môže aj samo, keďže neurobilo štrukturálne ekonomické reformy.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP