Rusko zváži pomoc pre Grécko, ak o ňu Atény požiadajú

Rusko zváži rozšírenie pomoci Grécku v prípade, že o to Atény požiadajú. Vo štvrtok to vyhlásil ruský minister financií Anton Siluanov.

30.01.2015 09:29
debata (9)

"Vieme si predstaviť každú situáciu. Ak takáto požiadavka bude predložená ruskej vláde, určite ju zvážime. Do úvahy vezmeme všetky aspekty bilaterálnych vzťahov Ruska a Grécka,“ povedal.

V posledných dňoch sa začali objavovať špekulácie, že nová grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa nesúhlasí s postojom zvyšku EÚ voči Rusku. Nový grécky premiér Aléxis Tsípras v utorok totiž vyjadril pohoršenie nad vyhlásením, ktoré vydala Európska rada tesne pred vymenovaním jeho vlády, v ktorom naznačila možné rozšírenie sankcií voči Rusku v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Dokument označený za stanovisko lídrov členských štátov EÚ podľa neho vznikol bez konzultácie s Aténami, čo je v rozpore s predpísaným postupom.

Ministri zahraničia Európskej únie sa však napokon vo štvrtok v Bruseli dohodli na predĺžení sankcií proti Rusku o šesť mesiacov. Ide o odpoveď na obnovené boje na východe Ukrajiny. Sankcie ostanú na základe rozhodnutia ministrov v platnosti až do septembra 2015. Rokovania zahŕňali aj možné pridanie ďalších mien a subjektov na sankčný zoznam. Ich návrh by mal byť známy do jedného týždňa a rozhodovať sa o ňom bude na ďalšom zasadnutí 9. februára, uviedla šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová. Prípadnými novými ekonomickými sankciami sa budú podľa jej slov zaoberať až lídri EÚ na summite 12. februára.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko