Fitch pohrozila Grécku zhoršením ratingu, ak sa nedohodne s veriteľmi

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings vo štvrtok varovala, že je pripravená zhoršiť hodnotenie úverovej spoľahlivosti Grécka, pokiaľ Atény do mája nedosiahnu pokrok v rokovaniach s medzinárodnými veriteľmi. Grécko má teraz u agentúry Fitch rating na stupni B s negatívnym výhľadom.

29.01.2015 16:37
debata (9)

„Ak by do našej najbližšej revízie ratingu, čo je 15. mája, rozhovory nevykázali žiadny pokrok, alebo ak by začali smerovať ku krachu, bol by to pochopiteľne impulz k zhoršeniu ratingu,“ povedal podľa agentúry Reuters Douglas Renwick, ktorý má v rámci Fitch na starosti ratingy západoeurópskych krajín.

Grécku sa zatiaľ pre nezhody s veriteľmi nepodarilo prejsť cez poslednú revíziu medzinárodného záchranného programu. Ten vyprší 28. februára a niektorí predstavitelia eurozóny už naznačili, že Atény budú pravdepodobne nútené požiadať o jeho predĺženie, aby získali zvyšných 1,8 miliardy eur.

Situácia sa skomplikovala po tom, čo v nedeľných parlamentných voľbách zvíťazila ľavicová strana Syriza, ktorá sa stavia proti úsporným opatreniam súvisiacim s medzinárodnou finančnou pomocou.

Syriza chce požadovať zmenu podmienok záchranného programu a odpis veľkej časti gréckeho dlhu. Tieto požiadavky by mohli dostať Grécko do sporu s ostatnými členmi eurozóny a zároveň ohroziť členstvo Grécka v menovej únii.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej výške 240 miliárd eur. Výmenou za úverovú pomoc musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov. Vlani sa však grécka ekonomika z recesie vymanila.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #rating #Fitch #trojka veriteľov