Zisk Gazpromu pre Ukrajinu a slabý rubeľ klesol o tretinu

Ruský plynárenský koncern Gazprom v prvých troch štvrťrokoch minulého roka vytvoril čistý zisk 556 miliárd rubľov (7,2 miliardy eur), čo bol medziročný pokles o 35 percent. Na výsledky podniku mali negatívny dopad spory s Ukrajinou a straty spojené s poklesom kurzu rubľa.

29.01.2015 12:39
debata (1)

Rusko v polovici minulého júna zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to pre spor o ceny a nezaplatené účty. Koncom októbra sa však obe krajiny dohodli na podmienkach dočasného obnovenia dodávok. Gazprom teraz tvrdí, že mu Ukrajina dlhuje 2,44 miliardy dolárov, Kyjev ale s touto sumou nesúhlasí. Ruská firma si pre ukrajinský dlh vytvorila rezervu 83,9 miliardy rubľov.

Predbežná dohoda o dodávkach na Ukrajinu vyprší na konci marca. Gazprom uviedol, že robí maximum pre vyriešenie problémov s Ukrajinou, cez ktorú prúdi ruský plyn do Európy. Dodal, že nechce „ohroziť zaslúženú dôveru svojich európsky partnerov“.

Firma tiež oznámila, že jej menové straty sa v prvých troch štvrťrokoch minulého roka zvýšili na 320,7 miliardy rubľov zo 115,4 miliardy rubľov v rovnakom období predchádzajúceho roka. Za prehĺbením strát bol podľa agentúry Reuters pokles kurzu rubľa v dôsledku nízkych cien ropy a sankcií súvisiacich s ukrajinskou krízou.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Gazprom tento týždeň oznámil, že sa rozhodol pozastaviť plány na rozšírenie plynovodu Nord Stream, ktorý privádza plyn z Ruska po dne Baltského mora do Nemecka. Firma už začiatkom minulého decembra oznámila zrušenie plánu na výstavbu plynovodu South Stream, ktorý mal privádzať ruský plyn cez Čierne more do strednej Európy.

Šéf podniku Alexej Miller v decembri vyhlásil, že Gazprom sa rozhodol prehodnotiť stratégiu pre európsky trh. Firma sa už podľa neho nemieni starať o výstavbu infraštruktúry pre rozvod ruského plynu po Európskej únii, potrubie nutné pre dodávky plynu koncovým spotrebiteľom tak budú musieť zabezpečiť európske plynárenské podniky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom