Poslanci bojujú o II. pilier, pre Brocku je štátna penzia lístok na Titanic

Otvorenie II. piliera je už na programe parlamentu. Poslanci vo štvrtok schválili, že ho prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

29.01.2015 10:00 , aktualizované: 14:04
debata (163)

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú.

Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Poslanci zápalisto debatovali o II. pilieri napriek tomu, že v prvom momente išlo len o to, či sa otvorenie II. piliera môže prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. O samotnej novele zákona začne parlament rokovať vo štvrtok od 15.00 h.

Ako budú môcť sporitelia vystúpiť

Druhý dôchodkový pilier by sa mal podľa navrhovanej novely otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období chce vláda Roberta Fica umožniť vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne vystúpiť z druhého piliera, bude musieť Sociálnej poisťovni doručiť písomné oznámenie, ktorého súčasťou je prejav vôle, aby mu zaniklo právne postavenie sporiteľa. Sociálna poisťovňa o doručení tohto písomného oznámenia bude informovať sporiteľovu DSS. Tá následne prevedie sporiteľovu nasporenú sumu tvorenú z povinných príspevkov vrátane výnosu z týchto príspevkov na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici.

„V prípade, že si sporiteľ platil dobrovoľné príspevky, nasporená suma tvorená z týchto príspevkov vrátane výnosu mu bude vyplatená,“ uvádza ministerstvo práce. Sporitelia, ktorí v minulosti využili v súvislosti s platením dobrovoľných príspevkov daňové zvýhodnenie a rozhodnú sa vystúpiť z druhého piliera, budú povinní zvýšiť si základ dane o sumu uplatnených zaplatených dobrovoľných príspevkov.

Švejna: Druhý pilier zažíva najťažšie chvíle

Dvojpilierový dôchodkový systém podľa poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd) zažíva najťažšie chvíle počas celej svojej existencie. Ako ďalej upozornil v parlamentnej rozprave k skrátenému konaniu k otvoreniu druhého piliera, strana Smer bude mať v rukách tromf, keďže spôsob vyplácania dôchodkov z druhého piliera schválila vlani spolu s poslancami Smeru aj časť poslancov opozície.

„Vedel som, že sa to otvorí a aj kedy sa to otvorí,“ povedal Švejna. Upozornil na to, že sporitelia s nulovým vymeriavacím základom neplatia odvody nielen do druhého piliera, ale ani do štátneho, priebežného piliera. „Tak či tak, budú odkázaní na sociálne dávky,“ tvrdí Švejna.

Vláda predáva lístky na Titanic

Otvorením druhého dôchodkového piliera a odchodom z tohto systému späť vo výlučne prvého piliera chce vláda podľa Júliusa Brocku (KDH) od sporiteľov, aby si kúpili lístky na Titanic. Podľa neho nie je potrebné skrátené legislatívne konanie z dôvodu, že štátu hrozia značné hospodárske škody. Značné škody však podľa Brocku hrozia z toho, že dôchodkové správcovské spoločnosti pri odchode sporiteľa z druhého piliera sa budú musieť zbaviť akcií a pripraviť tak peniaze, ktoré pošlú do Sociálnej poisťovne. Prvý pilier označil poslanec KDH za pyramídovú hru, ktorú vláda dotuje zo štátneho rozpočtu.

Kaník opäť obvinil poisťovne

Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ) upozornil na to, že otvorením druhého penzijného piliera sa vôbec nerieši problém výšky doživotných dôchodkov z tohto systému. „Nič sa nezmení na tom, že zákon zabudol na to, že životné poisťovne sa môžu správať sebecky a krátkozrako,“ uviedol Kaník. Podobu schválenej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá upravuje pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, považuje Kaník za zlyhanie ministerstva práce a sociálnych vecí.

Fico: Ľudia sa dobrovoľne rozhodnú

Druhý dôchodkový pilier by sa mal otvoriť od 15. marca do 15. júna tohto roka. V rovnakom období vláda Roberta Fica umožní vstúpiť do druhého piliera osobám, ktoré v sporivom pilieri nie sú. Možnosť opustiť systém starobného dôchodkového sporenia majú dostať všetci sporitelia okrem tých, ktorí si dohodli vyplácanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku s poisťovňou alebo s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS) alebo si dohodli so svojou DSS vyplácanie výnosu z investovania.

„Ide nám predovšetkým o vytvorenie podmienok pre každého jedného sporiteľa, aby sa dobrovoľne rozhodol, či bude znášať riziká, spojené s veľmi nízkymi dôchodkami, ktoré by mali byť z tohto piliera vyplácané aj v budúcnosti,“ povedal v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. O možnosti vystúpiť z druhého piliera bude podľa Fica informovaný každý sporiteľ. Premiér zopakoval, že v druhom pilieri je obrovské množstvo ľudí, pre ktorých je výhodnejšie zostať len v prvom, štátnom pilieri. Ako uviedol, v sporivom pilieri je asi 350 tisíc osôb, ktoré nemajú žiadny vymeriavací základ a ďalších 200 tisíc až 300 tisíc ľudí, ktorí majú príjmy na úrovni 500 až 600 eur. „Takíto ľudia si v živote nenasporia v druhom pilieri,“ tvrdí predseda vlády. Rovnako je podľa neho druhý pilier nevýhodný pre sporiteľov vo vyššom veku.

KDH: Fico chce peniaze sporiteľov

Fico hrá podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku so sporiteľmi falošnú hru. Ako ďalej uviedol v stredu na tlačovej besede, problémom dôchodkového systému je prvý, priebežný pilier, v ktorom vláda musí vykonať zmeny. „Mala by sa oslabovať váha prvého piliera a druhý pilier by sa mal posilňovať,“ tvrdí Brocka. Upozornil na to, že v tomto roku dotuje štát zo štátneho rozpočtu Sociálnu poisťovňu jednou miliardou eur. Ak by podľa Brocku z druhého piliera vystúpilo 10 % sporiteľov, tak Sociálna poisťovňa tým získa približne 600 mil. eur a o túto sumu môže byť nižšia dotácia štátu pre poisťovňu. „Robert Fico potrebuje peniaze sporiteľov,“ dodal podpredseda KDH.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier