Nízke úroky ušetrili štátu 100 miliónov eur

Štát si aktuálne požičiava najlacnejšie v histórii. Na nižších úrokoch oproti plánu aj oproti pôžičkám z minulosti len v minulom roku štát ušetril viac ako 100 miliónov eur.

25.01.2015 19:00
debata

Ide o dôsledok toho, že v eurozóne je pri snahe mocností zaistiť hospodársky rast prebytok hotovosti.

Ďalšie očakávané tlačenie peňazí zo strany Európskej centrálnej banky pomôže rovnakú sumu ušetriť aj v roku 2015. Ušetrené peniaze plánuje slovenská vláda použiť na zaplatenie pozitívnych sociálnych balíčkov zameraných na podporu trhu práce. Dole išli odvody pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami a firmy napríklad od štátu dostanú peniaze za poskytnutie praxe pre učňov.

„Náš dlh je najlacnejší v histórií. V praxi to znamená, že v minulom roku sme ušetrili viac ako 100 miliónov eur a s podobnou sumou počítame aj v tomto roku,“ povedal slovenský premiér Robert Fico.

Na poslednej aukcií predalo Slovensko dlhopisy splatné o 12 rokov za ročný úrok 1,45 percenta. Štát si takto lacno požičal 1,5 miliardy eur, aj keď viac ako 200 zahraničných investorov bolo pripravených požičať až 5,5 miliardy eur.

„Úspešný predaj je výsledkom našej fiškálnej disciplíny a pokračujúceho ozdravovania verejných financií, aj za pomoci aktuálnej priaznivej situácie na trhu. Úrokové sadzby sú vďaka expanzívnej politike Európskej centrálnej banky na historických minimách,“ zhodnotil minister financií Peter Kažimír.

Slovensko sa aktuálne na 10–ročných dlhopisoch refinancuje lacnejšie ako napríklad Taliansko, Španielsko, Írsko, Slovinsko či Portugalsko a len o niečo drahšie ako druhá najväčšia ekonomika eurozóny Francúzsko. Spomedzi krajín používajúcich spoločnú menu euro má Slovensko deviaty najlepší dlhodobý rating.

Investori Slovensku veria vďaka zníženiu deficitu pod tri percentá a klesajúcemu verejnému dlhu.

„V roku 2014 by verejný dlh Slovenska mal klesnúť na 53,7 percenta hrubého domáceho produktu,“ uviedol Kažimír. V roku 2013 sa pritom aj pre inú metodiku pohyboval nad 55 percentami hrubého domáceho produktu, čo spôsobilo aktivovanie dlhovej brzdy, ktorá vládu nútila do rozsiahlych škrtov.

Od tlačenia peňazí, ktoré Európska centrálna banka spustila pre zamrznutie finančných trhov na prelome rokov 2011 a 2012, Slovensko nemá problém s požičiavaním si. Aktuálna rezerva slúžiaca na vykrytie prípadných šokov je na úrovni 1,5 miliardy eur.

Nové opatrenie ECB – nákup štátnych dlhopisov – môže úroky slovenských dlhopisov stlačiť na ešte nižšie. Spomedzi krajín používajúcich spoločnú menu euro má Slovensko deviaty najlepší dlhodobý rating. Z celkového dlhu Slovenska držia zahraniční investori 60 percent a zvyšných 40 patrí domácim bankám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopisy #Slovensko #eurozóna