Nemecký export do Rusko môže prudko klesnúť

Nemecký export do Ruskej federácie vlani v dôsledku západných sankcií klesol o takmer pätinu a hrozí, že prepad v roku 2015 bude ešte hlbší a v krajine ohrozí až 60 tis. pracovných miest.

23.01.2015 17:53
debata (31)

Uviedol to v piatok Eckhard Cordes, šéf nemeckého výboru pre hospodárske vzťahy s východnou Európou. Terčom sankcií, ktoré zaviedla Európska únia v reakcii na úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze, sú ruský obranný a ropný priemysel, ako aj finančný sektor. V roku 2013 Nemecko exportovalo do Ruska tovary za zhruba 36 mld. eur. To predstavovalo zhruba tretinu objemu vývozov, ktoré smerujú z EÚ na územie Ruskej federácie. V Rusku pôsobí zhruba 6 200 nemeckých firiem.

„Prepad exportu zrýchľuje každý mesiac. Preto máme obavy, že ak sa nenájde politické riešenie krízy, bude vývoj v roku 2015 ešte horší,“ uviedol Cordes pre piatkové vydanie denníka Rheinische Post. Na export do Ruska sa v Nemecku viaže zhruba 300 tis. pracovných miest, dlhodobý prepad vývozov o 20 % by tak mohol v najhoršom prípade znamenať stratu až 60 tisíc z nich, dodal Cordes.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová napriek tlaku domáceho priemyslu odmieta zmiernenie sankcií. Vo štvrtok uviedla, že Moskva musí najskôr zmeniť svoju politiku, ktorá podľa nej ohrozuje povojnové mierové usporiadanie Európy.

Copyright © 2003

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie