Jahnátka prípad Tesca neobmäkčí

Štát neplánuje zmierniť vysoké pokuty za predaj tovaru pochybnej kvality. Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka tak reaguje na kritiku zo strany obchodníkov, ktorí sa ozvali po nedávnom udelení miliónovej pokuty obchodnému reťazcu Tesco, konkrétne ich prevádzke v Partizánskom.

21.01.2015 20:00 , aktualizované: 22.01.2015 07:00
Tesco Foto: ,
Tesco napadlo rozhodnutie o miliónovej pokute na súde.
debata (109)

Ide o doteraz najvyššiu pokutu, ktorú udelila Štátna veterinárna a potravinová komora obchodníkovi na Slovensku. Inšpektori môžu uložiť podľa nového sadzobníka pokutu až do výšky piatich miliónov eur. Ak sa do roka v tej istej sieti nájde napríklad ešte jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti, tak inšpektori tvrdia, že musia podľa zákona uložiť minimálne miliónovú pokutu.

„Účelom platných sankcií je zabezpečiť zodpovedajúcu úroveň bezpečnosti potravín, predávaných slovenskému spotrebiteľovi. Obchodníci poznajú nastavenú úroveň sankcií a predpokladáme, že adekvátne k tomu nastavili aj svoje interné kontrolné mechanizmy, aby sa tie najzávažnejšie porušenia obmedzili,“ povedal pre Pravdu šéf tlačového oddelenia rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Peter Hajnala.

Rezort tvrdí, že aj napriek vysokým sankciám stále nie sú všade nastavené také opatrenia, ktoré by odstránili tie najzávažnejšie porušenia vo vzťahu k ochrane spotrebiteľa.

„V tejto súvislosti zmiernenie pokút nechystáme,“ dodal Hajnala. Z celkového počtu úradných kontrol 56 705 za rok 2014 bolo 12,6 percent s nedostatkami.

Obchodníci: Nikoho sme nezabili

„Dlhodobo upozorňujeme, že miliónové pokuty považujeme za neprimerané a rovnako je to aj v tomto prípade,“ odkázal PR manažér Tesca Tomáš Ferenčák. Inšpektori pristúpili k uloženiu pokuty Tescu po tom, ako maloobchodná prevádzka vraj opakovane predávala potraviny po dátume trvanlivosti a zákazníkom mala ponúkať hnilobou napadnuté uhorky, jablká, hrozno či plesnivé paradajky, nektárinky a ananás.

„Uložená pokuta bola udelená v súlade s platnou legislatívou, ktorá jasne stanovuje udelenie sankcií za jednotlivé porušenia v závislosti od ich závažnosti a porušenia bezpečnosti potravín a ochrany spotrebiteľa,“ odkazuje Hajnala.

Podľa Paulíny Komárovej zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy už vlani v júni udelili prevádzke pokutu vo vy'ške 25–tisíc eur. Na pultoch našli viacero potravín po dátume trvanlivosti. V obchode podľa inšpektorov ponúkali aj plesnivé citróny. O mesiac neskôr počas kontroly našli po lehote syr, kávu, čaj a ďalšie potraviny. Zákazníci mohli vraj kúpiť hnilé hrozno, plesnivé nektárinky, paradajky a ananás, nahnité uhorky i jablká.

„Nikoho sme nezabili, nikto nezomrel, a predsa sa nám štát vyhráža vysokými pokutami,“ reagoval na sprísnenie podmienok pre obchodníkov Pavol Konštiak, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR. Tvrdí, že predaj potravín po uplynutí dátumu spotreby nie je z hľadiska spoločenskej nebezpečnosti takým závažným porušením, ako napríklad výroba potravín zo zakázaných zložiek. Tesco napadlo sankciu na súde, Štátnu veterinárnu a potravinovú správu požiadalo, aby rozhodnutie o pokute stiahlo zo svojej stránky.

„Otázka miliónovej pokuty pre náš obchod v Partizánskom je v ďalšom konaní a vec nie je právoplatne skončená, preto považujeme za správne cely' proces bližšie nekomentovať,“ odkázal Ferenčák. Tesco je na Slovensku s 155 prevádzkami a 10–tisíc zamestnancami najväčším súkromny'ch zamestnávateľom. Vlani Tesco otvorilo ďalších osem novy'ch obchodov. Britská spoločnosť pôsobí na Slovensku už 18 rokov. Len od roku 1996 do vlaňajška vy'ška investícií spoločnosti v krajine presiahla 1,3 miliardy eur.

Tesco začína mať v Európe problémy

Vysoká pokuta pre Tesco prichádza v čase, keď reťazec v Európe čelí veľkej konkurencii od diskontných reťazcov. Najväčšia maloobchodná sieť v Británii už oznámila, že uzavrie viacero stratových prevádzok v Európe. Zatvárať prevádzky sa chystá nielen v Británii, ale aj susednom Maďarsku a Českej republike. V prípade Británie ide o 43 stratovy'ch predajní, prevažne menšie obchody Tesco Express. V krajine má aktuálne 3,3 tisíca prevádzok. V Maďarsku sa v tomto roku chystá zavrieť 13 stratových obchodov, mimo hlavného mesta. O prácu by tak mohlo prísť až 1 000 zamestnancov. Spoločnosť už ohlásila, že zatvorí aj hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket v Smíchovskej tržnici. O prácu príde podľa odborárov 102 ľudí. Ako dôvod uzavretia predajní spoločnosť uvádza silné konkurenčné prostredie v oblasti a nevýhodnú polohu obchodov.

Nový šéf britského Tesca Dawe Lewis predstavil rozsiahly ozdravný program firmy, ktorý zahŕňa obmedzenie investícií, uzatváranie predajní, znižovanie stavov, reštrukturalizáciu a možný predaj zahraničných aktivít. Spoločnosť aktuálne zamestnáva po celom svete viac ako pol milióna ľudí, z toho 310–tisíc v Británii.

Najväčšia maloobchodná sieť v Británii sa dostala do problémov pred niekoľkými týždňami po tom, ako priznala, že jej predbežný zisk za 1. polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený o 250 miliónov libier, čo je v prepočte zhruba 316 miliónov eur.

Spoločnosť následne požiadala o pomoc audítorskú firmu Deloitte a podľa záverov audítora k nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým. Chyby v účtovníctve sa týkajú iba maloobchodného segmentu vo Veľkej Británii a neboli identifikované v ostatných krajinách. Chybné vykazovanie sa týkalo príjmov, ktoré Tesco inkasuje od svojich dodávateľov. Podľa Deloitte bol zisk za 1. polrok súčasného finančného roka nadhodnotený o 118 miliónov libier, no v predchádzajúcom obchodnom roku to bolo o 70 miliónov a predtým o 75 miliónov libier. Spolu to predstavuje nadhodnotenie zisku spoločnosti o 263 miliónov libier.

Po prepuknutí škandálu sa vymenilo vedenie firmy. Nové vedenie sa musí teraz popasovať s upadajúcim biznisom, zabezpečiť musí likviditu pri pretrvávajúcom poklese tržieb, marží a vysokom zadlžení a obnoviť stratenú dôveru investorov. Tržby skupiny klesli v prvom polroku finančného roka 2014/2015 o 4,6 percenta a prevádzkový zisk o 41 percent.

Slovensko je pre Tesco úspešné

Podľa výročnej správy spoločnosti malo Tesco na Slovensku v tomto finančnom roku za tretí kvartál medziročný pokles tržieb o 2,1 percenta. V prvom kvartáli to však bol pokles tržieb na úrovni až 5,8 percenta, v druhom kvartáli firma zastavila pokles tržieb na hranicu 4,6 percenta. V predvianočnom čase dokonca tržby reťazca rástli o 0,8 percenta. Išlo o jeden z najlepších výsledkov spomedzi prevádzok, ktoré má spoločnosť v Európe. Ide o porovnanie tržieb obchodov, ktoré už boli v predchádzajúcom roku prevádzkované. Výrazne sa prepadávajú prevádzky v Ázii, Írsku a Poľsku, naopak, rastú tržby prevádzkam v Turecku.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Tesco #reťazce