Rusom sankcie výrazne znížili zadlženie

Celkový zahraničný dlh Ruska v minulom roku klesol takmer o 130 miliárd dolárov na necelých 600 miliárd dolárov. Oznámila to v utorok ruská centrálna banka.

20.01.2015 11:45
debata (137)

Pokles dlhu je podľa agentúry Reuters dôsledkom sankcií, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny pre jeho postup voči Ukrajine. Tieto sankcie obmedzujú prístup Ruska na zahraničné kapitálové trhy.

Zahraničný dlh ruských firiem vlani klesol o viac ako 100 miliárd dolárov na necelých 550 miliárd dolárov. Ruské podniky v posledných mesiacoch pre sankcie splácajú zahraničné dlhy, bez toho aby ich refinancovali pomocou nových zahraničných pôžičiek.

Zahraničný dlh ruskej vlády sa v minulom roku znížil o viac ako 20 miliárd dolárov na 41,5 miliardy dolárov. Rýchly úbytok však vykazujú aj ruské devízové rezervy, ktoré vlani klesli na 385,5 miliardy dolárov z 509,6 miliardy dolárov, napísala agentúra Reuters.

Centrálna banka už minulý týždeň uviedla, že vlani v rámci intervencií na podporu domácej meny vynaložila 76,1 miliardy dolárov a 5,4 miliardy eur. Oznámila tiež, že čistý odlev kapitálu z Ruska sa vlani takmer strojnásobil na rekordných 151,5 miliardy dolárov.

Ruská mena sa spolu s tamojšou ekonomikou dostala pod výrazný tlak v dôsledku ukrajinskej krízy a klesajúcich cien ropy. Rubeľ sa vlani napriek intervenciám centrálnej banky prepadol voči doláru o 41 percent, voči euru sa jeho kurz znížil o 34 percent.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko