Česko podporuje obchodnú dohodu TTIP medzi EÚ a USA

Česká republika podporuje uzatvorenie rozsiahlej obchodnej zmluvy medzi EÚ a Spojenými štátmi známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP).

20.01.2015 06:06
debata (19)

V Bruseli to v pondelok uviedol námestník českého ministra zahraničných vecí Petr Drulák. Dôvody sú podľa neho nielen ekonomické, ale aj geopolitické.

O TTIP vyjednávajú zástupcovia Európskej komisie s americkou stranou od minulého roka. Zmluva v prípade uzavretia vytvorí najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Kritici dohody sa ale obávajú napríklad zníženia ochrany európskych spotrebiteľov, napriek snahe Európskej komisie o zverejňovanie dokumentov hovoria o malej transparentnosti rokovaní a v poslednej dobe kritizujú zvažované zahrnutie arbitrážnych mechanizmov do dohody.

Česko podľa Druláka od TTIP očakáva nielen hospodársky prínos z liberalizácie obchodu, ale tiež posilnenie euroatlantického spoločenstva. Vzťah medzi EÚ a USA je v globalizujúcom sa svete čoraz dôležitejšie, poznamenal námestník českého ministra zahraničia. Pripomenul rast nových hráčov mimo euroatlantickú oblasť, ktorí v niektorých prípadoch spochybňujú Európou a Spojenými štátmi v minulých desaťročiach presadzované liberálne usporiadanie. Aj z toho dôvodu je podľa Drulák vzťah medzi EÚ a USA zásadný a nemal by byť ponechaný len na Severoatlantickej aliancii, kde teraz európske krajiny a Američania spolupracujú najtesnejšie.

Zriadenie regulačných a obchodných pravidiel medzi USA a EÚ môže tiež znamenať zriadenie nových celosvetových štandardov, ku ktorým sa ostatní oblasti pridajú, poznamenal námestník.

Drulák v Bruseli hovoril na akcii usporiadanej Strediskom európskej politiky (EPC) predovšetkým o novej českej politike voči EÚ. Pripomenul zmenu rétoriky Prahy, keď po nástupe súčasnej vlády vystriedalo doterajší opatrný až odmietavý prístup presvedčenie, že únia je niečo, kam Česko patrí a jej inštitúcie, ako Európska komisia, môžu byť užitočnými spojencami. Úniu Drulák označil za základný kameň českej zahraničnej politiky. Zdôraznil tiež jej sociálny rozmer.

Jednoznačne sa vyslovil pre rozšírenie únie o štáty západného Balkánu, ktoré podľa neho nemajú iný variant než vstup do EÚ. Pre Česko je podľa Druláka dôležitá tiež politika Východného partnerstva, ktoré však podľa neho neznamená vstup týchto štátov do únie, ale predovšetkým blízke – a v mnohých ohľadoch členstvo podobné – partnerstvo.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP