Kaník: Dôchodky z II. piliera budú nižšie o 60 % pre Fica

Dôchodky z druhého piliera budú nižšie o 60 percent pre zmeny, ktoré urobili vlády Roberta Fica, tvrdí poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ).

19.01.2015 13:44
Kaník, poslanec SDKÚ Foto:
Ľudovít Kaník
debata (201)

Za nízke penzie z II. piliera môže Robert Fico a životné poisťovne, uviedol Kaník v pondelok na tlačovej besede v priestoroch Národnej rady SR. Ľudovít Kaník bol ako minister práce v druhej vláde Mikuláša Dzurindu hlavným garantom zavedenia II. piliera, v ktorom si sporitelia ukladajú časť svojich zákonných odovodov (ďalšie informácie v článkoch Druhý pilier je fiasko a Druhý pilier sa asi otvorí).

Kaník vymenoval štyri dôvody. Tri z nich pripísal Ficovi a jeden poisťovniam. Vlády Roberta Fica podľa neho urobili také zmeny v II. pilieri, ktoré neumožnili dostatočné zhodnocovanie prostriedkov na účtoch sporiteľa. Obmedzenie príspevku sporiteľa z 9 % na 4 % z odvodov, ktoré idú na dôchodkové zabezpečenie, znížilo prísun financií na účty sporiteľov v II. pilieri. Tretím prehreškom vlády Roberta Fica podľa Kaníka je chýbajúca regulácia životných poisťovní. Svoju úlohu zohrali podľa neho aj útoky na II. pilier, ktoré považuje za nekorektné. Roberta Fica nazval „arcikniežaťom politickeho podvodu a klamstva“.

Životné poisťovne, ktoré majú vyplácať dôchodky z II. piliera, poslanec obvinil, že svoje systémy nastavili tak, aby okamžite zarobili aj na takom malom trhu, aký spočiatku prví sporitelia vytvorili. Správali sa „sebecky a krátkozrako“ a nevzali do úvahy, že ide o perspektívny biznis.

Kaník plánuje predložiť do parlamentu návrhy, ktoré by umožňovali sporiteľom počas prechodného obdobia urobiť so svojimi peniazmi čo len chcú – mohli by si ich vybrať a použiť alebo nechať ďalej zhodncovať. Chce tlačiť aj na reguláciu poisťovní, ktorá sa má týkať poskytovania druhopilerových dôchodkov.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #II. pilier