Maňka: II. pilier nefungoval ani v Chile, ktoré malo byť vzorom

Honba dôchodkových správcovských spoločností za ziskom bola podľa europoslanca Vladimíra Maňku (Smer) taká silná, že umožnila vytvoriť nemorálne pravidlá, ktoré dovolili do systému vstúpiť ľuďom, pre ktorých tento krok od začiatku bol nezmyselný a pre státisíce ľudí dopredu stratový.

18.01.2015 14:50
debata (140)

Prvá vláda Roberta Fica podla Maňku vysvetlila ľuďom, že ak v systéme zostanú, budú mať nižšie dôchodky. „Dala týmto ľuďom možnosť zo systému odísť. Klamlivá propaganda niektorých pravicových politikov i dôchodcovských spoločností ľudí presvedčila, aby tam zostali,“ upozornil Maňka.

Slovensko pri zavedení II. dôchodkového piliera bolo podľa Maňku krajinou, kde malo byť každému priemernému ekonómovi jasné, že ekonomika Slovenska z princípu a filozofie Európskej únie bude dobiehať vyspelé krajiny. „To znamená, že priemerný ekonomický rast v najbližších minimálne 20 rokoch bude vyšší, ako vo vyspelých štátoch. Znamená to aj to, že tento ekonomický rast sám o sebe spôsobí, že ľuďom v I. dôchodkovom pilieri budú rásť dôchodky rýchlejšie, ako v II. pilieri,“ zdôraznil europoslanec.

Maňka pripomenul, že vzorom pre Slovensko bolo Chile. „V Chile aj pred reformou v roku 1981 prispôsobovali „mocní“ zákony a pravidlá tomu, čo im najviac vyhovovalo. Napríklad vek odchodu do dôchodku pre zamestnancov bánk bol 45 rokov, ale pre roľníkov a poľnohospodárskych pracovníkov 65 rokov. Vlastný režim mali napríklad aj zamestnanci dostihových dráh,“ upozornil Maňka s tým, že nový dôchodkový systém v Chile bol založený na silnej motivácii ľudí, aby do neho dobrovoľne vstúpili. „Napríklad suma odvodov na dôchodkové sporenie od začiatku bola odpočítateľnou položkou z daňového základu pre daň z príjmov fyzických osôb a to motivovalo ľudí do systému vstúpiť,“ zdôraznil.

Europoslanec tiež pripomenul, že zo Slovenska do Chile cestovala skupina politikov, ktorí po návrate ovplyvnila zavedenie podobného systému aj u nás. „Na Slovensku vznikli dôchodcovské správcovské spoločnosti, ktoré sa doslova bili o klientov a rôznymi marketingovými ťahmi si ich kupovali,“ vyhlásil.

V októbri roku 2005 vystúpil podľa Maňku v Európskom parlamente Ricardo Lagos, vtedajší prezident Chile. „Výraznú časť jeho vystúpenia tvorila kritika dôchodkového systému vo vlastnej krajine. Hovoril, že v Chile tento systém fungoval dovtedy, kým nezačali vyplácať dôchodky. Dôrazne upozorňoval, že dôchodkový systém, z ktorého čerpalo skúsenosti aj Slovensko, je zlý a poškodzuje ľudí,“ dodal Maňka.

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz – Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #DSS #Vladimír Maňka