Tesco má ťažkosti, na Slovensku prepúšťať nebude

Britská maloobchodná spoločnosť Tesco, ktorá na Slovensku prevádzkuje 155 obchodov, má finančné problémy. Po ohlasovanom zatváraní viacerých európskych prevádzok by však podľa informácií Pravdy nemalo slovenské Tesco pristúpiť k rušeniu prevádzok či prepúšťaniu v najbližšom období. Firma dokonca na Slovensku vlani otvárala niekoľko nových prevádzok.

15.01.2015 18:00
Tesco Foto:
Tesco pre silnú konkurenciu či účtovný škandál prijíma v Európe ozdravné kroky, ktoré sa nezaobídu bez prepúšťania. Slovenska sa to podľa Tesca netýka.
debata (9)

„V kalendárnom roku 2014 Tesco na Slovensku otvorilo celkovo 8 nových obchodov. Sme druhým najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Celkovo zamestnávame cez 10-tisíc ľudí,“ hovorí Tomáš Ferenčák z odboru komunikácie Tesca.

Britská spoločnosť pôsobí na Slovensku už 18 rokov. „Len od roku 1996 do roku 2014 výška investícií spoločnosti Tesco na Slovensku presiahla 1,3 miliardy eur,“ komentuje Ferenčák. Zároveň odkázal, že v prípade prepúšťania či rušenia prevádzok na Slovensku ide o špekulácie, ktoré nebude firma komentovať. Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's pritom v stredu znížila rating záväzkov britského maloobchodného reťazca a posunula ho do špekulatívneho pás­ma.

Kým britská spoločnosť Tesco ohlasuje zatváranie stratových prevádzok vo Veľkej Británii, v susednom Maďarsku či Českej republike, na Slovensku zaznamenala koncom vlaňajška mierny nárast tržieb.

Tescu dýcha na krk konkurencia

Podľa výročnej správy spoločnosti však malo Tesco na Slovensku v tomto finančnom roku za tretí kvartál medziročný pokles tržieb o 2,1 percenta. V prvom kvartáli to ale bol pokles tržieb na úrovni až 5,8 percenta, v druhom kvartáli firma zastavila pokles tržieb na hranicu 4,6 percenta. V predvianočnom čase dokonca tržby reťazca rástli o 0,8 percenta. Išlo o jeden z najlepších výsledkov spomedzi prevádzok, ktoré má spoločnosť v Európe. Ide o porovnanie tržieb obchodov, ktoré už boli v predchádzajúcom roku prevádzkované. Výrazne sa prepadávajú prevádzky v Ázii, Írsku a Poľsku, naopak, rastú tržby prevádzkam v Turecku.

Tesco je najväčšou maloobchodnou spoločnosťou v Británii a tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete. Zamestnáva po celom svete viac ako pol milióna ľudí, z toho 310 tisíc v Británii. Tesco čelí čoraz väčšej konkurencii diskontných reťazcov. Podľa informácií z jesene minulého roka bolo Tesco na Slovensku podľa obratu jednotkou pred Lidlom. Podľa zisku ale mal byť jednotkou už Lidl, ktorý sa derie čoraz viac dopredu.

Nadhodnotené zisky firmy

Najväčšia maloobchodná sieť v Británii sa dostala do problémov pred niekoľkými týždňami po tom, ako priznala, že jej predbežný zisk za 1. polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený o 250 miliónov libier, čo je v prepočte okolo 316 milióna eur. Spoločnosť následne požiadala o pomoc audítorskú firmu Deloitte a podľa záverov audítora k nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým. Chyby v účtovníctve sa týkajú iba maloobchodného segmentu vo Veľkej Británii a neboli identifikované v ostatných krajinách. Chybné vykazovanie sa týkalo príjmov, ktoré Tesco inkasuje od svojich dodávateľov.

Podľa Deloitte bol zisk za 1. polrok súčasného finančného roka nadhodnotený o 118 miliónov libier, no v predchádzajúcom obchodnom roku to bolo o 70 miliónov a predtým o 75 miliónov libier. Spolu to predstavuje nadhodnotenie zisku spoločnosti o 263 miliónov libier. Po prepuknutí škandálu sa vymenilo vedenie firmy. Nové vedenie sa musí teraz popasovať s upadajúcim biznisom, zabezpečiť musí likviditu pri pretrvávajúcom poklese tržieb, marží a vysokom zadlžení, a obnoviť stratenú dôveru investorov. Tržby skupiny klesli v prvom polroku finančného roka 2014/15 o 4,6 percenta a prevádzkový zisk o 41 percent.

Spoločnosť minulý týždeň oznámila, že uzavrie 43 stratových predajní v Británii, prevažne menšie obchody Tesco Express. V krajine má aktuálne 3,3 tisíca prevádzok. Vďaka reorganizácii vedenia a ďalším opatreniam navyše plánuje ušetriť 250 miliónov libier ročne. Nový šéf britského Tesca Dawe Lewis predstavil rozsiahly ozdravný program firmy, ktorý zahŕňa obmedzenie investícií, uzatváranie predajní, znižovanie stavov, reštrukturalizáciu a možný predaj zahraničných aktivít.

V Česku hrozia zamestnanci štrajkom

Odbory obchodného reťazca Tesco v Česku vyhlásili štrajkovú pohotovosť po tom, ako spoločnosť ohlásila, že zatvorí hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket v Smíchovskej tržnici. O prácu príde podľa odborárov 102 ľudí. Ako dôvod uzavretia predajní spoločnosť uvádza silné konkurenčné prostredie v oblasti a nevýhodnú polohu obchodov. Spoločnosť má v Česku takmer 14 tisíc zamestnancov. V Česku prevádzkuje vyše 200 obchodov, 19 čerpacích staníc a sedem obchodných centier.

„Požadujeme jasné informácie a odpovede, ako sa nás situácia po škandále v Anglicku dotkne. Čo to znamená pre zamestnancov v Česku a na Slovensku. Ústecké a pražské Tesco môžu byť len prvým signálom, aj keď sme v čiernych číslach," uviedol podľa agentúry ČTK zástupca odborových organizácií Tesco Ivan Předinský. Odbory požadujú pre prepustených zamestnancov sociálny program, šesťmesačné odstupné a pre zamestnancov, ktorí sa sami starajú o deti, dvanásťmesačné odstupné.

Veľké problémy v Maďarsku

Britská maloobchodná spoločnosť by mala v Maďarsku v tomto roku zavrieť až 13 stratových obchodov, prevažne mimo hlavného mesta. O prácu by tak mohlo prísť až 1¤000 zamestnancov, uviedol to maďarský denník Magyar Nemzet. Maďarská divízia Tesco-Global Áruházak v krajine prevádzkuje 222 obchodov. Je tak najväčším maloobchodným reťazcom a zároveň tretím najväčším zamestnávateľom v Maďarsku. Ďalšie obchody by mohla firma zavrieť v nasledujúcich mesiacoch, napísala maďarská agentúra MTI.

Maďarské Tesco a ďalšie veľké maloobchodné firmy zasiahol najmä prudký rast nákladov na kontrolu potravín a nový zákon, pre ktorý musia ukončiť činnosť tie maloobchodné reťazce, ktoré vykážu dva roky po sebe stratu. Konkurenčná obchodná spoločnosť Spar v decembri minulého roka oznámila, že ruší tento rok v Maďarsku viac ako polovicu investícií v objeme 59 miliónov eur. Dôvodom je zmena daní zameraná na veľkých hráčov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco