Dolár a euro sa približujú, kurz klesol na 1,15 USD/EUR

Euro sa vo štvrtok prepadlo na jedenásťročné minimum voči americkému doláru. Jednotná európska mena zostúpila až na 1,1575 USD.

15.01.2015 12:08
debata (44)

Euro sa vo štvrtok prepadlo na jedenásťročné minimum voči americkému doláru. Jednotná európska mena zostúpila až na 1,1575 USD, teda na najnižšiu úroveň od novembra 2003. Reagovala tak na rozhodnutie švajčiarskej centrálnej banky (SNB) zrušiť limit, ktorý obmedzuje pokles eura voči švajčiarskemu franku. Frank po rozhodnutí SNB voči euru posilnil zhruba o 30 percent.

SNB doteraz udržiavala kurz švajčiarskeho franku na požadovanej úrovni pomocou nákupov eur. Zrušenie limitu znamená koniec týchto nákupov, teda aj nižší dopyt po eurách, upozornila agentúra DPA.

SNB v roku 2011 zaviedla politiku brániacu poklesu kurzu eura voči švajčiarskemu franku pod 1,20 CHF, aby zabránila negatívnym vplyvom silnej domácej meny na ekonomiku. Po zrušení tejto politiky sa euro prepadlo až na 0,8052 CHF.

„Trh to absolútne zaskočilo,“ povedal o rozhodnutí švajčiarskej centrálnej banky analytik Jonathan Webb zo spoločnosti Jefferies. Dodal, že SNB sa týmto postupom pravdepodobne pripravuje na predpokladané začatie takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky Európskou centrálnou bankou (ECB).

44 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro