Zeman odkázal ČNB: Nehrajte sa na demiurga, neoslabujte korunu

Český prezident Miloš Zeman v stredu vyzval Českú národní banku (ČNB), aby už neintervenovala a neoslabovala korunu, česká mena by se podľa neho mala stabilizovať. Koruna je na mnohoročných minimách voči euru i USD.

14.01.2015 16:53
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (8)

„Česká národná banka by sa nemala hrať na demiurga (zvrchovaného tvorcu) českej ekonomiky a mala by pokiaľ možno okamžite zastaviť intervencie, které plánovala až do konca roku 2016,“ povedal Zeman.

Česká koruna sa v stredu poobede pohybovala okolo úrovne 28,30 Kč za euro a 23,90 za dolár.

Priemerný obrat obchodov s českou korunou vo vzťahu k euru alebo doláru sa pohybuje na lokálnom trhu okolo dvoch miliárd dolárov denne. V prípade obchodov koruny a eura je to zhruba polovica. Vyplýva to z dostupných údajov Českej národnej banky od bánk a pobočiek zahraničných bánk, ktoré majú v ČR bankovú licenciu a sú aktívne na devízových trhoch. Celkové globálne obchody s korunou sú podľa oslovených analytikov prakticky nezistiteľné.

Všeobecne možno podľa analytika Raiffeisenbank Michala Brožka povedať, že devízový trh s českou korunou je vo svetovom meradle veľmi malý. „Na globálnom dennom obrate na devízových trhoch sa koruna podieľa len 0,4 percentami. Globálne obrat na svetových devízových trhoch je viac ako päť biliónov dolárov,“ uviedol.

S „eurokorunou“ obchoduje podľa hlavného ekonóma Ery Jana Bureša veľa investorov a štatistiky o celkových zobchodovaných objemoch nie sú v zásade dostupné. "Pri eurokorune hrajú na jednej strane dôležitú úlohu domáce banky a ich korporátni klienti, ktorí sa zabezpečujú proti pohybom kurzu. Na druhej strane sú to zahraniční hráči (Londýn), ktorí sa ale o českú korunu zaujímajú nárazovo, iba vo chvíľach, kedy sa z ich pohľadu na českom trhu odohráva atraktívny príbeh a dá sa vstúpiť do špekulatívnych pozícií. A to sa práve deje aj na začiatku roka 2015, "uviedol.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #koruna