Dôchodky z II. piliera považuje za neférové ministerstvo i Švejna

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna žiada ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby už na januárovú schôdzu parlamentu predložil návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou by sa zmenili pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera.

14.01.2015 14:49
debata (56)

Švejna poukázal na vyjadrenie Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií, podľa ktorého sú ponúkané dôchodky z druhého piliera aj o štvrtinu nižšie, než férové.

„Ministerstvo financií tak prizná verejne, že spôsob výplaty tak, ako to predstavilo ministerstvo práce, má tento dôsledok,“ povedal. Nízke penzie z druhého piliera podľa neho kritizujú aj viacerí odborníci na dôchodky. „Ja som vedel, že to bude zle, ale nevedel som, že to bude až tak zle,“ tvrdí podpredseda strany Most-Híd.

Samotná novela o starobnom dôchodkovom sporení, ktorá upravuje pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, je podľa Švejnu zlá. „Zákon núti ľudí, pokiaľ sa chcú dostať k svojim peniazom, uzavrieť životnú poistku v troch poisťovniach bez toho, aby mali možnosť čerpať si vlastné peniaze z účtu,“ upozornil. Dôsledkom toho podľa opozičného poslanca je to, že neexistuje konkurencia spôsobu výplaty prostriedkov zo sporivého piliera. Takýto stav je podľa Švejnu ideálny pre životné poisťovne. „Pre sporiteľa je výhodné to, keď si môže vybrať spôsob výplaty,“ upozornil.

Predstaviteľ strany Most-Híd zároveň upozornil na to, že podľa medializovaných informácií bude poisťovňa Union vyplácať dôchodky z druhého piliera pri penzijných úsporách vo výške minimálne 2 100 eur, poisťovňa Generali ponúkne penziu z druhého piliera pri úsporách najmenej 3 500 eur a poisťovňa Allianz pri nasporených prostriedkoch v sume 4 700 eur. Ak má niekto dôchodkové úspory v sume do 3 500 eur, tak mu ponuku na vyplácanie dôchodku dá podľa Švejnu len jedna poisťovňa. „Jediná možnosť zmeny tohto stavu je umožniť ľuďom čerpať si peniaze z vlastného účtu,“ dodal Švejna.

O vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera už požiadalo 91 osôb. Na stredajšej tlačovej besede o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Upozornil na to, že Sociálna poisťovňa je len správcom Centrálneho informačného ponukového systému a výšku dôchodku nerieši. „Sme garantmi toho, aby človek dostal v jeden čas všetky ponuky, ktoré životné poisťovne vygenerujú a aby sa mohol podľa nich rozhodovať,“ povedal Višváder. Ako dodal, žiadosť o vyplácanie penzie z druhého piliera možno podať na pobočke Sociálnej poisťovne alebo v dôchodkových správcovských spoločnostiach.

Od začiatku tohto roka môžu prví sporitelia požiadať o vyplácanie dôchodku z druhého penzijného piliera. Keďže sa ruší podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri, jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov zo sporivého piliera bude dosiahnutie dôchodkového veku. V tomto roku by tak mohlo podľa odhadov ministerstva práce a sociálnych vecí o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov.

Dôchodky z druhého piliera budú po 1. januári tohto roka ľuďom vyplácať Allianz – Slovenská poisťovňa, poisťovňa Union a poisťovňa Generali. Všetky tri poisťovne už dostali od Národnej banky Slovenska licenciu na vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. Ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku od životných poisťovní dostane sporiteľ cez centrálny elektronický ponukový systém, ktorý spravuje Sociálna poisťovňa.

Žiadať o doživotnú penziu v rámci tohto systému bude povinné pre všetkých sporiteľov. Ponuka od jednotlivých životných poisťovní bude platná 30 dní. Ak nebude mať žiadna životná poisťovňa záujem vyplácať sporiteľovi doživotný dôchodok, a to pre nízku sumu dôchodkových úspor, takýto sporiteľ bude dostávať prostriedky z druhého piliera vo forme programového výberu od príslušnej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo vo forme dočasného dôchodku od životnej poisťovne.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Ivan Švejna