Rusko vlani na podporu rubľa minulo 76 miliárd USD a 5,4 miliardy EUR

Ruská centrálna banka vlani v rámci intervencií na podporu domácej meny vynaložila 76,1 miliardy dolárov a 5,4 miliardy eur. Vyplýva to z údajov, ktoré banka zverejnila v pondelok.

12.01.2015 22:26
debata (29)

Ruská mena sa spolu s tamojšou ekonomikou dostala pod výrazný tlak v dôsledku ukrajinskej krízy a klesajúcich cien ropy. Rubeľ sa vlani napriek intervenciám centrálnej banky prepadol voči doláru o 41 percent, voči euru sa jeho kurz znížil o 34 percent.

Prepad kurzu ruskej meny vyvolal v posledných týždňoch minulého roka medzi Rusmi paniku sprevádzanú predajom rubľov a nákupmi tovaru v obave zo zdražovania. Panika dosiahla vrchol zhruba v polovici decembra, kedy ruský rubeľ behom dvoch dní stratila až štvrtinu hodnoty.

Ruská centrálna banka v polovici decembra v snahe zastaviť pokles kurzu rubľa a zmierniť infláciu zvýšila základnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 percent. Spotrebiteľské ceny v Rusku sa vlani podľa predbežných údajov zvýšili o 11,4 percenta, čo je najprudšie tempo od finančnej krízy v roku 2008.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Rusko #dolár #rubeľ