Rusko stojí pred pádom do špekulatívneho pásma

Spoľahlivosť Ruska splácať úvery postupne klesá, čo sa odráža aj na ratingových hodnoteniach krajiny.

12.01.2015 12:00
Rusko, rubeľ Foto:
Po zostúpení Ruska do špekulatívneho pásma by už dôchodkové fondy nemohli investovať do ruských dlhopisov.
debata (33)

Agentúra Fitch počas víkendu znížila hodnotenia Moskvy o celý stupeň na úroveň BBB–, teda tesne nad špekulatívne pásmo. Výhľad ratingu je však negatívny, čo znamená, že je možné očakávať jeho ďalší pokles.

Fitch ako dôvod na oslabenie ratingu uviedla pokles cien ropy a hodnotu rubľa, čo výrazne zhoršuje hospodársky výhľad krajiny. Pád do špekulatívneho pásma by pritom ešte viac utlmil investície v Rusku, pretože napríklad penzijné fondy a iní veľkí investori by už nemohli investovať peniaze do ruských dlhopisov.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok. Vzhľadom na to, že vlády si rutinne požičiavajú na refinancovanie, vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

Rusko posledné mesiace dopláca najmä na nízke ceny ropy, s ňou spojený prepad hodnoty rubľa a západné sankcie proti Moskve pre jej angažovanie sa v konflikte na východe Ukrajiny. Počas víkendu cena severomorskej ropy Brent aj americkej ropy WTI spadla na najnižšie úrovne od apríla 2009.

Nízke ceny okolo 50 dolárov za barel podstatne odkrajujú z rozpočtových príjmov Ruska, ktoré je od exportu čierneho zlata a plynu závislé. Podľa mnohých analytikov takéto nízke ceny sa udržia ešte minimálne rok alebo aj dva.

Otrasy zažíva aj kurz rubľa, ktorý sa vlani oslabil zhruba o 50 percent a stal sa tak menou s najhoršími medziročnými výsledkami. Slabý rubeľ predražuje dovoz tovarov, čím klesá kúpyschopnosť ruského obyvateľstva. Ruská ekonomika v novembri klesla o 0,5 percenta a zaznamenala tak prvý pokles od októbra 2009, keď ju zrážala globálna finančná kríza.

Minister financií Anton Siluanov koncom minulého roka varoval, že ekonomika by v tomto roku mohla klesnúť o štyri percentá. Krajina by tak zažila prvú recesiu od roku 2009. Za minulý rok vláda očakáva spomalenie ekonomického rastu na 0,5 percenta z predvlaňajších 1,3 percenta.

Rubeľ v pondelok výrazne oslabil

Ruský rubeľ v pondelok prudko klesol. Nadol ho zatlačilo najmä oslabenie cien ropy, ktorá v pondelok zlacnela o viac ako dve percentá na zhruba 49 USD za barel, čo je blízko 5,5 ročného minima. Ruská mena si do 7:40 GMT odpísala dve percentá a oproti doláru sa obchodovala na úrovni 62,85 RUB/USD. Rubeľ zlacnel aj oproti euru, a to o 3,2 % na 74,53 RUB/EUR.

Rubeľ tiež negatívne ovplyvnilo zníženie ratingu krajiny zo strany medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch Ratings. Tá totiž v piatok znížila dlhodobý emisný rating (IDR) Ruska v domácej a v cudzej mene na stupeň BBB- zo stupňa BBB. Rating nadradených nezabezpečených záväzkov v domácej a v cudzej mene agentúra takisto znížila na stupeň BBB- zo stupňa BBB. Výhľad dlhodobých ratingov IDR je negatívny. Zhoršenie ratingu Ruska odráža presvedčenie agentúry, že hospodársky výhľad Ruska sa od polovice roku 2014 výrazne zhoršil vzhľadom na oslabenie rubľa a pokles cien ropy.

Obchodovanie na ruskom akciovom trhu však bolo v pondelok zmiešané. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, posilnil do 7:40 GMT o jedno percento na 1 531 bodu, index MICEX denominovaný v rubľoch však klesol o 1,9 % na 768 bodu.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ