Vysoké ceny elektriny musí riešiť únia, tvrdí Fico

Vysoké ceny elektriny na Slovensku ako aj v Európe by mala podľa premiéra Roberta Fica vyriešiť Európska únia.

11.01.2015 15:00
debata (42)

„Je pravda, že cena elektriny v porovnaní s USA alebo s inými regiónmi sveta je v Európe veľmi vysoká. Som veľmi rád a chcem to potvrdiť, že samotná Európska únia si dala do vienka jeden záväzok, a to, že musíme prispôsobiť ceny elektriny v Európe trhu vo svete. Čiže skôr čakáme, že sa dohodneme na úrovni EÚ na opatreniach a krokoch, ktoré môžu viesť k zníženiu cien elektriny celoplošne v Európe,“ povedal po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu Fico, podľa ktorého v prípade ceny elektrickej energie ide o "úplnú alchýmiu“.

Na vysoké ceny elektriny sa sťažuje najmä slovenský priemysel. Slovenskí podnikatelia, zamestnávatelia a obchodné komory sú presvedčení, že majú jedny z najvyšších cien elektriny v Európe. Jednou z hlavných príčin je podľa nich rast regulovanej zložky ceny, najmä neustály nárast tarify za prevádzkovanie systému, ktorá slúži prevažne na financovanie podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Podľa slovenských zamestnávateľov výška tejto tarify vzrástla od roku 2008 až osemnásobne a v súčasnosti tvorí už viac ako 20 percent koncovej ceny elektriny.

Podnikatelia sa obrátili koncom vlaňajška listom priamo na predsedu vlády. V liste ho okrem iného požiadali, aby osobne inicioval odbornú diskusiu k téme regulácii cien energií. Vláda už začiatkom minulého roka sľúbila slovenskému priemyslu, že sa im s cenami elektriny bude snažiť pomôcť. Ministerstvo hospodárstva malo na jeseň minulého roka vládnemu kabinetu predložiť návrh opatrení na zníženie tarify za prevádzkovanie systému a odvodu do Národného jadrového fondu. Doteraz sa však tak nestalo.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Robert Fico #elektrina