Padajúce euro odhaľuje slabé miesta eurozóny

Čoraz slabšie euro ukazuje, kde je eurozóna zraniteľnejšia. Hrozba odchodu Grécka zo spoločenstva krajín platiacich eurom a pád cien s rizikami pre priemysel stačili na to, aby sa euro dostalo na najnižšiu úroveň oproti doláru za posledných deväť rokov.

08.01.2015 13:45
debata (63)

Kurz v stredu klesol až na 1,18 dolára za jedno euro, vo štvrtok sa dostal pod túto hranicu. Od vlaňajšieho leta je to pokles o 15 percent. Euro by sa na súčasných úrovniach malo pohybovať po celý rok.

Okolnosti pádu kurzu meny pocítia aj bežní ľudia. Očakáva sa, že Európska centrálna banka v snahe zvýšiť cenovú úroveň a naštartovať hospodársky rast začne tlačiť nekryté eurá, čo bude mať dosah na hodnotu úspor.

Slabšie euro tiež zmierňuje efekt zlacňovania ropy a plynu, za ktoré Slovensko platí Rusku v dolároch.

Na druhej strane súčasný kurz eura zlacňuje exporty do dolárových oblastí. To môže výrazne naštartovať nemecký export automobilov do USA a dať prácu aj pre slovenských dodávateľov. Aj to zrejme slovenský rezort financií zohľadní pri februárovom odhade tohtoročného vývoja ekonomiky, ktorej rast zatiaľ predpokladá o 2,6 percenta.

Priamym efektom silnejšieho dolára môžu byť nateraz drahšie dovolenky v Egypte, ale aj vyššie ceny elektroniky dovezenej z Číny či USA. Obchodníci s mobilnými telefónmi či notebookmi odhadujú možné zdraženie až na 15 percent.

„Pri spotrebnej elektronike obchodovanej za doláre, ktorá sa vyrába mimo Európskej únie, sa dá predpokladať, že v horizonte niekoľkých mesiacov sa ceny zvýšia práve o kurzový rozdiel, a teda o desať až pätnásť percent,“ vyjadrila sa podľa ČTK riaditeľka e–shopu kasa.cz Andrea Čižmářová. Komponenty na výrobu televízorov či iných elektronických výrobkov sa totiž dovážajú najmä z Ázie, kde sa obchoduje v dolároch. Zdražovanie sa však nemusí dotknúť len elektroniky, ale aj ďalšieho tovaru.

„Typickým dolárovým dovozom je najmä dovoz elektroniky, ktorá sa vyrába v ázijských krajinách, alebo aspoň významná časť komponentov na jej výrobu pochádza z Ázie. Slabšie euro však môže okrem elektroniky zdražiť aj iné dovozy z krajín mimo Európy, napríklad dovozy textilu z Číny a podobne,“ potvrdzuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Japonská elektronika zdražieť nemusí

O koľko by však napríklad taká elektronika mohla zdražieť, momentálne ťažko odhadnúť. Cena totiž závisí od dopytu a keď bude slabý, obchodníci ju nebudú chcieť zvýšiť. Napríklad pri dovoze z Japonska sa zvyšovanie cien prejaviť ani nemusí. Oproti japonskému jenu sa totiž euro neoslabuje do takej miery ako oproti doláru.

„Niektoré komponenty pre elektronickú výrobu dovážame, nie všetci dodávatelia však oceňujú svoje produkty v amerických dolároch. Napríklad dodávatelia z Japonska môžu svoje produkty oceňovať v jenoch, zatiaľ čo európske spoločnosti s najväčšou pravdepodobnosťou používajú zmluvy v eurách. V tom prípade oslabenie eura oproti americkému doláru cenu elektroniky veľmi neovplyvní. Taktiež cena komponentov závisí od konkrétnych zmlúv s dodávateľmi – doby, na ktorú je zmluva uzavretá, ako aj podmienok kurzu,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Podstatná časť dovozov Slovenska však stále pochádza z európskych krajín a je obchodovaná v eurách, respektíve v menách nadviazaných na euro. Týchto položiek by sa podľa analytikov slabé euro nemalo v oblasti cien dotknúť. Navyše meny okolitých krajín sú previazané na euro a podobne ako euro aj ich kurz oproti doláru slabne.

„V prípade poľského zlotého či maďarského forintu môžeme dokonca v poslednom období pozorovať, že ich oslabenie oproti doláru je ešte o niečo výraznejšie ako v prípade eura. Kurz zlotého a forintu sa tak oslaboval nielen oproti doláru, ale aj euru. Nie je preto vylúčené, že dovozy z týchto krajín by preto, naopak, mohli krátkodobo veľmi mierne zlacnieť,“ konštatuje Ľubomír Koršňák.

Slabšie euro pomáha Volkswagenu

Slabšie euro by, naopak, mohlo zvýšiť konkurencieschop­nosť európskych producentov na trhoch mimo Európy, keďže zlacní ich produkciu. Export je stále jedna z kľúčových zložiek tvorby HDP aj na Slovensku.

„Našimi najväčšími exportnými trhmi sú Nemecko, Čína a USA. My však vozidlá len vyrábame, predaj v jednotlivých krajinách zabezpečujú samotné značky. Slabšie euro je však pre exportérov prirodzene výhodnejšie. Ich produkty môžu byť vďaka tomu konkurencieschop­nejšie,“ hovorí Vladimír Machalík, hovorca spoločnosti Volkswagen.

Náš zahraničný obchod by bol ovplyvnený hlavne s krajinami, ktoré používajú americké doláre, ale aj s tými, ktorých kurz lokálnej meny závisí od vývoja amerického dolára. „Väčšina slovenského zahraničného obchodu je však so štátmi EÚ (približne 64 % celkového dovozu a 84 % celkového vývozu Slovenska je s EÚ). Do USA vyvážame iba okolo 2 % z nášho celkového exportu a dovážame len 1 % z nášho celkového importu,“ dodáva Muchová.

K slabému kurzu eura oproti doláru prispieva aj situácia v Grécku, kde sa po neúspešných prezidentských voľbách budú 25. januára konať parlamentné voľby. Ak by vyhrala ľavicová strana Syriza, ktorá ma momentálne vysoké preferencie, Grécko by mohlo vystúpiť z eurozóny.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna