Babišove Duslo môže dostať od štátu stimuly za investície, Brusel súhlasí

Európska komisia nemá námietky proti plánu Slovenska poskytnúť spoločnosti Duslo pomoc vo výške 58 miliónov eur. Krok je v súlade s európskymi pravidlami o štátnej pomoci, uviedla v utorok komisia.

06.01.2015 13:13
Duslo, Šaľa Foto: ,
Chemická fabrika Duslo požiadlaa vládu o pomoc vo forme úľavy na daniach.
debata (20)

Duslo, ktoré vyrába dusík, priemyselné hnojivá a ďalšie chemické produkty, je súčasťou českého konglomerátu Agrofert ministra financií Andreja Babiša.

Podľa komisie slovenská pomoc firme „podporí ciele regionálneho rozvoja bez toho, že by neprípustným spôsobom narúšala hospodársku súťaž v rámci jednotného trhu“.

Proti udeleniu pomoci Dusľu Šaľa vystupovali slovenskí europoslanci Richard Sulík (SaS) a Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorí chceli v Bruseli lobovať, aby ju Slovensko nemohlo poskytnúť (viac v článku Sulík so Štefancom chcú lobovať v Bruseli proti stimulom pre Duslo Šaľa).

Slovensko oznámilo vlani v júni zámer poskytnúť firme daňové stimuly vo výške 58 miliónov eur, chce tak podporiť modernizáciu zariadení na výrobu amoniaku v juhoslovenskom meste Šaľa. Komisia v utorok pripomenula, že v tejto oblasti je vysoká nezamestnanosť, životná úroveň nižšia ako priemer EÚ a regionálna pomoc je preto opodstatnená.

Duslo bude investovať celkovo 310 miliónov eur. Projekt má umožniť zachovanie približne 1800 pracovných miest priamo v závode a stoviek ďalších v spoločnostiach, ktoré sú jeho dodávateľmi. Komisia uviedla, že podiel Dusla na väčšine významných trhov je relatívne nízky aj potom, keď sa zohľadnia predaje realizované jeho materskou spoločnosťou.

„Komisia preto dospela k záveru, že pozitívne účinky opatrení na zamestnanosť a hospodársky rozvoj jednoznačne prevažujú na akýmikoľvek možnými negatívnymi dôsledkami na hospodársku súťaž,“ píše sa v tlačovej správe.

Cieľom regionálnej pomoci je znižovanie rozdielov medzi bohatšími a chudobnejšími oblasťami v EÚ prostredníctvom stimulov firmám, aby investovali v menej rozvinutých regiónoch. Stanovené sú pritom kritériá, podľa ktorých môžu členské krajiny únie podobné investície podporiť. Komisia posudzuje, či došlo k naplneniu týchto podmienok – ak áno, projekt schváli a opatrenia môžu byť realizované.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Duslo Šaľa