Hospodársky vplyv svetových mocností sa začína meniť

Ekonomické postavenie svetových mocností sa v nasledujúcich rokoch výrazne premieša. V roku 2028 by mala Čína zosadiť Spojené štáty americké z čela najvplyvnejších štátov sveta. Britská ekonomika by do tohto roku mala predstihnúť Francúzsko a dotiahnuť sa na Nemecko. Vyplýva to zo štúdie britského hospodárskeho inštitútu CEBR.

03.01.2015 10:00
debata (99)
zväčšiť
vývoj svetových ekonomík, graf

Tak v prípade Číny, ako aj Veľkej Británie platí, že k zlepšujúcej sa hospodárskej situácii prispieva rastúca populácia a relatívne nízka daňová záťaž.

Pri porovnávaní výkonu jednotlivých krajín však vždy treba pozerať na počet obyvateľov. Čína má totiž vyše štyrikrát viac obyvateľov ako USA a HDP na obyvateľa v Číne je preto vo výške 12,9–tisíca dolárov, čo nepredstavuje ani štvrtinu z 54,7–tisíca dolárov dosiahnutých v USA. Američania majú preto v tomto porovnaní podstatne vyššiu životnú úroveň ako Číňania.

„Na porovnanie, na Slovensku tento ukazovateľ dosahuje približne 27–tisíc dolárov. Druhá strana mince však hovorí, že životná úroveň Číňanov sa rapídnym krokom zlepšuje. Vďaka rýchlemu rastu Čína postupne dobieha Západ,“ komentuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

S rastúcou ekonomickou silou Číny sa dostavuje aj väčší geopolitický vplyv. „Veľa európskych krajín vníma Čínu ako kľúč k silnejšiemu domácemu rastu. Africkí predstavitelia považujú Čínu za nového nenahraditeľného rastového partnera pre svoje štáty, a to najmä v oblasti infraštruktúry a rozvoja podnikania. Podobne i ekonomickí stratégovia a podnikateľskí lídri v Latinskej Amerike dnes vzhliadajú k Číne prinajmenšom rovnako ako k USA. Čína s Japonskom podnikajú po napätom období kroky k zlepšeniu vzájomných vzťahov. A dokonca aj Rusko sa nedávno priklonilo k Číne a nadviazalo s ňou tesnejšie vzťahy na mnohých frontoch, napríklad v energetike a doprave,“ tvrdí profesor na Kolumbijskej univerzite Jeffrey D. Sachs.

Čína pumpuje do ekonomiky miliardy

Čínska vláda v uplynulom roku výrazne pumpovala peniaze do ekonomiky na podporu hospodárskeho rastu. Vlani tak išli peniaze napríklad na dobudovanie železničnej infraštruktúry. Aktuálne je počet čínskych iniciatív veľký.

Čína napríklad spustila vlani štyri významné projekty, od ktorých si sľubuje zaistenie výrazne rozšírenej pozície v oblasti globálneho obchodu a financií. V spolupráci s Ruskom, Brazíliou, Indiou a Juhoafrickou republikou založila Čína Novú rozvojovú banku, ktorá bude mať sídlo v Šanghaji. V Pekingu zase sídli Nová ázijská infraštruktúrna banka, ktorá má pomôcť financovať dopravné projekty v celom regióne. Plán Nová Hodvábna cesta sa snaží zase prepojiť Čínu s ekonomikami Východnej, Južnej a Strednej Ázie a Európy cez rozšírenie železničnej, diaľničnej, energetickej a optickej dátovej siete. Nový projekt Námorná hodvábna cesta si zase kladie za cieľ podporiť námorný obchod vo Východnej Ázii a v Indickom oceáne.

Čína takisto od roku 2015 znížila dane a poplatky pre podnikateľov o 40 miliárd jüanov (5,3 miliardy eur) ročne. Od januára 2015 vláda zrušila 42 administra­tívnych poplatkov a 12 poplatkov pre registráciu podnikania. Zrušenie týchto poplatkov má zmierniť záťaž pre malé podniky. Firmy s mesačnými tržbami menšími ako 30–tisíc jüanov (3,9–tisíca eur) budú na tri roky oslobodené od ďalších piatich dodatočných poplatkov.

Čínska vláda tvrdí, že sa chce zamerať aj na cenové reformy, aby podporila konkurenciu v energetickom a dopravnom sektore aj v oblasti životného prostredia.

Investovať chcú aj na Slovensku

Čínsky premiér Li Kche–čchiang v nedávnom exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda povedal, že „Čína na Slovensku investuje ďalšie desiatky miliónov eur“.

Slovensko označil za dôležitého obchodného a investičného partnera Číny v strednej a vo východnej Európe. „V roku 2014 začali na Slovensku pôsobiť čínske CSR Corporation a CASIC Hiwing Aviation General Equipment (spoločnosti pôsobia v automobilovom priemysle – pozn. red.). Plánujú investovať ďalších 110 miliónov eur, čo vytvorí viac ako tisíc pracovných miest,“ uviedol Li Kche–čchiang.

Čínske firmy by sa chceli zapojiť aj do výstavby slovenskej infraštruktúry. Hovorilo sa o výstavbe diaľnic a železníc formou verejno–súkromného PPP projektu.

Číňania berú Slovensko ako bránu do Európy. Od januára je Bratislava letecky spojená s viacerými čínskymi mestami. Pri Senci sa pripravuje Európske čínske centrum a Číňania na Slovensku zvažujú aj investície do sklární, výroby áut či ekologických technológií.

Naopak, Číňanmi zvažovaná výstavba vodnej elektrárne na Ipli padla, keďže slovenská vláda odmietla garantovať vysoké výkupné ceny elektriny.

USA a Nemecko budú strácať

Podľa britskej štúdie by sa do roku 2028 malo oslabiť postavenie vo svete nielen americkej, ale aj nemeckej ekonomiky. Nemecko bude podľa štúdie v nasledujúcich rokoch zápasiť s negatívnymi vplyvmi starnúcej populácie.

„Štúdia v prípade Nemecka hovorí, že bude rásť, ale iné rýchlejšie rastúce krajiny ho v 15–ročnom horizonte predbehnú vo veľkosti HDP. Okrem iného aj pre lepší demografi cký vývoj a posilňovanie sa lokálnych mien oproti euru,“ vysvetľuje Pánis.

„Americká ekonomika je stále globálnym ekonomickým lídrom a v najbližších rokoch sa na tom nič nezmení, hoci ju Čína veľkosťou po zohľadnení cenových hladín už predbehla. Je však pravda, že trhový svet, najmä z Ázie, rastie výrazne rýchlejším tempom, za čo vďačí okrem priaznivej demografii aj výraznejšie liberálnejšiemu prostrediu a nižším reguláciám. Očakávam preto, že ťažisko ekonomickej sily sa v najbližších dekádach presunie zo západu viac na východ,“ dodáva Pánis.

Francúzsko sa do roku 2028 prepadne zo súčasného piateho miesta až na trinástu pozíciu. Okrem hospodárskych problémov a vysokého zadlženia v krajine bude mať na rast v krajine negatívny dosah vysoká daňová záťaž, poznamenáva štúdia.

Pre Rusko experti predpovedajú, že veľkosť jeho ekonomiky zostane do roku 2028 na rovnakej úrovni, teda na ôsmej priečke. V najbližších rokoch však mierne klesne, keďže ju ohrozujú nízke ceny ropy na svetových trhoch a naďalej slabý rubeľ.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Čína #USA #svet