Šéf ECB pomohol znížiť výnosy dlhopisov krajín na periférii eurozóny

Rozdiel vo výnose desaťročných dlhopisov španielskej a nemeckej vlády v piatok klesol najnižšie od začiatku roka 2010 a výnos dlhopisov klesal aj u ďalších krajín na periférii eurozóny.

02.01.2015 12:25
Peniaze, euro, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Investori stavajú na to, že Európska centrálna banka (ECB) pripravuje nové stimulačné opatrenia, čo naznačil aj šéf ECB Mario Draghi.

Výnos desaťročných dlhopisov španielskej vlády klesol prvý obchodný deň nového roka o 0,08 percen­tuálneho bodu na 1,53 percenta, zatiaľ čo výnos porovnateľných nemeckých dlhopisov zostal na 0,55 percenta. Takzvaný spread, teda rozdiel medzi výnosmi, tak prvýkrát od apríla 2010 klesol pod jeden percentuálny bod, upozorňuje agentúra Reuters.

Draghi v stredu zopakoval, že ECB je pripravená konať. Dodal tiež, že riziko, že centrálna banka nesplní svoj mandát zachovanie cenovej stability, je teraz vyššie ako pred pol rokom.

Ak by ECB spustila program kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky, ako trhy špekulujú, má najväčší potenciál k poklesu práve výnos dlhopisov krajín z južnej periférie eurozóny.

Spolu s výnosom desaťročných dlhopisov španielskej vlády v piatok klesajú aj výnosy dlhopisov vlád Talianska a Portugalska. V prípade Talianska to dopoludnie bolo o 0,07 percen­tuálneho bodu na 1,81 percenta, v prípade Portugalska potom o 0,09 percen­tuálneho bodu na 2,6 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopisy #trhy