Ukrajina zastaví vlaky na Krym

Ukrajinská štátna železničná spoločnosť Ukrzaliznycja preruší železničné spojenie na ukrajinský autonómny polostrov Krym, ktorý tento rok v marci pripojilo k svojmu územia Rusko. Dôvodom sú údajne obavy o bezpečnosť. Opatrenie sa podľa oznámenia firmy týka nákladnej aj osobnej železničnej prepravy.

26.12.2014 15:39
debata (73)

„Aby sme zaistili bezpečnosť cestujúcich…, zastavia (ukrajinskej dráhy) vlakové trasy na Krym v Novooleksijivke a v Chersone,“ uviedla firma podľa agentúry Reuters. Spomínané dve mesta ležia na juhu Ukrajiny v blízkosti hraníc s Krymu.

Moskva zdôrazňuje, že marcové pripojenie Krymu k Rusku bolo dôsledkom slobodne prejavenej vôle krymských obyvateľov a ich práva na sebaurčenie. V náhlivo vykonanom referende z 16. marca sa pre anexiu vyslovila drvivá väčšina hlasujúcich. Ukrajina ani západné štáty referendum ani anexiu neuznávajú.

Ukrajina, ktorá sa potýka s povstaním proruských separatistov na východe krajiny, v stredu krátko prerušila dodávky elektriny na Krym. Podľa ukrajinského ministerstva energetiky bola dôvodom skutočnosť, že Krym nedodržiaval odberové limity.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym