Putin žiada viac inovácií, nespoliehať sa len na suroviny

Miernu kritiku ruskej vlády obsahoval utorňajší prejav šéfa Kremľa Vladimira Putina, ktorý bol hosťom na poslednej schôdzi kabinetu Dmitrija Medvedeva v tomto roku.

25.12.2014 17:00
Rusko, Vladimir Putin, prezident Foto: ,
Vladimir Putin
debata (70)

Podľa prezidenta nemajú terajšie vážne problémy ruskej ekonomiky len vonkajšie príčiny, ich dôvodom sú aj vnútorné problémy, ktoré sa hromadili celé roky.

Putin komentoval ťažkú menovú krízu, do ktorej sa nedávno dostal ruský rubeľ, aj tlak západných sankcií vyvolaných anexiiou Krymu a ruskou podporou donbaských radikálov.

„Problémy, s ktorými sa stretávame, nemajú len vonkajšie dôvody, nie sú spojené len so sankčným obmedzením alebo objektívnym stavom medzinárodnej konjunktúry. Sú spojené aj s polovičatosťami, ktoré sa hromadili roky,“ povedal prezident.

Putin ministrom pripomenul dlhodobé plány ruských ekonómov zbaviť krajinu závislosti na vývoze energetických surovín a presadiť inovačné programy. „V tomto smere bolo mnoho vykonané, ale udalosti poslednej doby ukazujú, že je to nedostatočné,“ povedal Putin.

Medvedev s prezidentovým hodnotením podľa agentúry TASS súhlasil a sľúbil, že vláda sa v budúcom roku sústredí na riešenie naliehavých úloh transformácie ekonomiky.

Ruky do lona vraj nezloží ani pri nadchádzajúcich pravoslávnych Vianociach, mnoho sviatočných dní strávia ministri v práci. Túto myšlienku prezident podporil. „Dlhé prázdniny si prinajmenšom tento rok nemôžeme dovoliť,“ povedal premiérovi.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin