Ukrajina nakrátko prerušila dodávky elektriny na Krym

Ukrajina v stredu nakrátko prerušila dodávky elektriny na Krym, ktorý v marci anektovalo Rusko.

24.12.2014 13:36
debata (46)

Ukrajinské ministerstvo energetiky podľa agentúry Reuters oznámilo, že dôvodom bolo to, že Krym nedodržiaval odberové limity. Teraz vraj už bolo zásobovanie elektrinou obnovené. Samotná Ukrajina sa potýka s nedostatkom energie a Krymu preto obmedzila dodávky.

Odstrihnutie od elektriny prišlo krátko po tom, čo krymský premiér Sergej Aksjonov ohlásil dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o tranzite energie, ktorá by z Ukrajiny mala prúdiť bez obmedzenia. Teraz je polostrov v špičkách úplne odkázaný na ukrajinské energetické zdroje.

Na Ukrajine kvôli energetickej kríze panuje núdzový stav. Boje na východe krajiny totiž zastavili činnosť tepelných elektrární, ktoré dodávajú až 40 percent celkovej ukrajinskej spotreby. Následkom toho museli k prídelovej distribúciu pristúpiť aj krymskej úrady. Niektoré ruské médiá uvádzajú, že obmedzenie dodávok na Krym je odvetou za jednostranné odtrhnutie polostrova od Ukrajiny a že obdobne Kyjev blokuje elektrické vedenia na Donbase, ktorého časť je pod kontrolou proruských separatistov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym