Rusko viac ropy vyťaží, menej vyvezie

Ťažba ropy v Rusku by mala tento rok stúpnuť o 0,6 percenta na rekordných 526,6 milióna ton. Produkcia zemného plynu by sa mala znížiť o štyri percentá na 641 miliárd kubických metrov.

24.12.2014 09:05
debata (7)

Výrazný pokles by mal vykázať aj vývoz ropy a plynu do zahraničia. Uviedol to v utorok ruský minister energetiky Alexander Novak s odvolaním sa na predbežné údaje.

Vývoz ropy by mal tento rok podľa ministra klesnúť o 4,3 percenta na 229 miliónov ton, zatiaľ čo export plynu by sa mal prepadnúť o 6,7 percenta na 183,3 miliardy kubických metrov.

Minister tiež upozornil, že v budúcom roku by mohla ruská ťažba ropy klesnúť na 525 miliónov ton. Rusko patrí medzi najväčších producentov ropy na svete a tohtoročný prepad cien tejto suroviny pôsobí tamojšiemu hospodárstvu značné ťažkosti, napísala agentúra Reuters.

Ruskú ekonomiku navyše podkopávajú západné sankcie, ktoré sú reakciou na postup Moskvy voči Ukrajine. Ruský premiér Dmitrij Medvedev varoval, že krajín hrozí hlboká hospodárska recesia. Svetové ceny ropy sa od júna znížili takmer o polovicu. Za pádom sú hlavne vysoké dodávky suroviny na trh, ktoré sú dôsledkom rozmachu ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch. K poklesu prispievajú aj obavy ohľadom vývoja dopytu v Európe a v Ázii.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn