Ekonómovia MMF: Lacná ropa zrýchli rast svetovej ekonomiky

Nízke ceny ropy by mali na budúci rok pretrvať, čo posilní rast globálnej ekonomiky o 0,3 až 0,7 percentuálneho bodu.

22.12.2014 21:57
Graf Foto:
Graf, euro, pero
debata (7)

Odhadli to v pondelok na svojom blogu dvaja poprední ekonómovia Medzinárodného menového fondu (MMF). MMF v októbri predpovedal, že svetová ekonomika v roku 2015 zrýchli rast na 3,8 percenta z tohtoročného očakávaného tempa 3,3 percenta.

Svetové ceny ropy spadli z júnových maxím o takmer 50 percent a Severomorská ropa Brent sa teraz pohybuje okolo 60 dolárov za barel. Prepad na ropnom trhu sa zrýchlil od konca novembra, kedy ropný kartel OPEC odmietol zasiahnuť proti cenovému poklesu obmedzením svojej ťažby.

„V celkovom pohľade to bude podľa nás pre svetovú ekonomiku rastový impulz,“ uviedli podľa agentúry Reuters hlavný ekonóm MMF Olivier Blanchard a vedúci oddelenia komoditného výskumu Rabah Arezki. Podľa nich teraz trhy termínových kontraktov naznačujú, že ceny ropy síce z terajších miním oživia, zostanú ale na nižších úrovniach ako v predošlých rokoch.

Lacná ropa by mala v budúcom roku zvýšiť rast čínskej ekonomiky až o 0,7 percentu­álneho bodu nad októbrový odhad 7,1 percenta. V roku 2016 by mala dodať k rastovému tempu druhej najväčšej svetovej ekonomiky 0,5 až 0,9 percentuál­neho bodu.

Rast hrubého domáceho produktu USA by mal vďaka zníženiu cien ropy byť 0,2 až 0,5 percentuálneho bodu nad odhadom 3,1 percenta pre rok 2015. V ďalšom roku by mala najväčšia ekonomika sveta rásť až o 0,6 percentu­álneho bodu rýchlejšie ako podľa doterajších predpokladov.

Ekonómovia fondu sa domnievajú, že hlavný podiel na tohtoročnom páde cien ropy má zvýšená ponuka na trhu, to znamená najmä prudký rast ťažby bridlicovej ropy v USA, návrat Líbye na ropný trh a stabilná produkcia v Iraku. Oslabený dopyt mohol podľa nich k poklesu prispieť len 20 až 35 percentami.

Prudko klesajúce ceny ropy by však mohli podľa ekonómov MMF zvýšiť riziká pre finančnú stabilitu tým, že by zasiahli banky úverovo angažované v ropnom sektore a meny ropných vývozcov. Výkyvy cien a výmenných kurzov by mohli na finančných trhoch viesť k rastu averzie k rizikovým aktívam. To by znamenalo odvrat investorov od ďalších zraniteľných mien, akciových trhov alebo niektorých typov dlhopisov.

„Tlaky sa doteraz obmedzovali na meny niekoľkých ropných vývozcov, ako je Rusko, Nigéria a Venezuela,“ napísali Blanchard a Arezki. „Vzhľadom ku globálnym finančným väzbám si ale tento vývoj vyžaduje zvýšenú opatrnosť,“ dodali.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #HDP