Exminister Kudrin: Do Ruska prichádza reálna kríza

Hlavnou príčinou kolapsu ruskej meny nie je pokles cien ropy, ale sankcie Západu vyvolané politikou Moskvy voči Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin, ktorý v minulosti patril medzi najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina.

22.12.2014 16:17
debata (97)

Rusko už podľa neho vstúpilo do vážnej hospodárskej krízy a krajine hrozí, že jej úverový rating sa v budúcom roku prepadne do špekulatívneho pás­ma.

„Môžem povedať, že sme už vstúpili, alebo vstupujeme do skutočnej, totálnej ekonomickej krízy. V budúcom roku ju silne pocítime,“ povedal exminister na tlačovej konferencii. „Vláda nedokázala na situáciu reagovať dostatočne rýchlo… zatiaľ som od nej nepočul jasné zhodnotenie súčasnej situácie,“ dodal Kudrin.

Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru zhuba 45 % hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. Hlavnou príčinou krízy nie sú nižšie ceny ropy, ale rastúce obavy, že domáce firmy, ktoré pre sankcie stratili prístup na západné kapitálové trhy, nedokážu splácať svoje dlhy, upozornil Kudrin.

Aj v prípade, že sa ceny ropy vrátia na úroveň 80 USD za barel, hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v budúcom roku pravdepodobne klesne o viac ako 2 %, upozornil Kudrin. Ak ceny zotrvajú na súčasnej úrovni zhruba 60 USD za barel, hrozí ekonomike prepad až o 4 %, dodal exminister.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie