Spoločnosť Rosnefť uhradila splátku z úveru na nákup TNK-BP

Ruská spoločnosť Rosnefť, ktorá je najväčším producentom ropy v krajine, uhradila splátku v sume 7 mld. USD z preklenovacieho úveru, ktorý si vzala v decembri 2012 na akvizíciu firmy TNK-BP.

22.12.2014 14:17
debata (4)

Celková suma úveru je 12,7 mld. USD. Pondelkové uhradenie splátky čiastočne zmiernilo obavy medzi investormi, že západné sankcie brániace ruským firmám v prístupe na európske a americké kapitálové trhy by mohli vyvolať bankroty.

Hodnota akcií firmy Rosnefť v pondelok počas ranného obchodovania stúpla o 2,5 % po tom, ako producent ropy potvrdil, že splátku úveru uhradil z vlastných rezerv hotovosti. Rosnefť požiadal ruskú vládu o pomoc v sume 2,5 bil. rubľov (RUB) na prekonanie sankcií a refinancovanie dlhov. Vláda však ešte nerozhodla, koľko peňazí poskytne z fondu národného bohatstva.

Druhú splátku z úveru na nákup TNK-BP v sume 6,9 mld. USD musí Rosnefť uhradiť vo februári. Podľa údajov agentúry Reuters preklenovací úver ruskej ropnej spoločnosti poskytli BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays Bank, Citi, Credit Agricole CIB, ING Bank, Intesa Sanpaolo, JP Morgan,Mizuho Corporate Bank, Natixis, Société Générale a UniCredit.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rosnefť