Porošenko žiada od MMF viac peňazí, Ukrajine hrozí bankrot

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu požiadal Medzinárodný menový fond (MMF) o zvýšenie jeho finančnej pomoci kvôli hroziacemu štátnemu bankrotu Ukrajiny.

20.12.2014 12:15
debata (184)

Oznámil to prezidentov úrad v Kyjeve po Porošenkovom telefonáte so šéfkou MMF Christine Lagardeovú. Ukrajina je zároveň pripravená plniť svoje záväzky, uviedol Porošenkov úrad.

MMF schválil dvojročný záchranný program pre Ukrajinu koncom apríla. Program pomoci má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. Ukrajina už v jeho rámci dostala v dvoch tranžiach 4,6 miliardy dolárov a rada by čo najrýchlejšie získala ďalšiu časť pomoci v hodnote 2,7 miliardy dolárov.

Šéf misie MMF Nikolaj Georgiev v piatok oznámil, že misia pokročila v rokovaniach s Ukrajinou, na uvoľnení ďalšej splátky dohodnutého úveru sa ale nedohodla. Do Kyjeva sa podľa neho zástupcovia fondu vrátia v januári.

Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj v budúcom roku.

Finančnú pomoc Ukrajine podmieňuje MMF reformami v tejto bývalej sovietskej republike, ktoré na seba ale podľa expertov nechávajú čakať. Lagardeová podľa Porošenkovho úradu po telefonáte s ukrajinským prezidentom vyjadrila nádej, že nová vládna koalícia požadované reformy rozbehne. Patrí k nim okrem iného aj zvýšenie ceny plynu a škrty v sociálnej oblasti.

Ukrajina je teraz podľa analytikov na prahu platobnej neschopnosti a je možné, že bude musieť prikročiť k reštruktura­lizácii štátneho dlhu. Jej devízové rezervy sa od začiatku roka kvôli splátkam dlhu za ruský plyn a podpore domácej meny znížili na polovicu. Podľa Európskej únie v programe hospodárskej pomoci pre Ukrajinu chýba asi 15 miliárd dolárov.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina