Na sviatky pribudnú vlaky, pošty a obchody otvoria aj na Štedrý deň

Sťahovanie ľudí zo západného Slovenska smerom na východ či do stredu krajiny sa začne už koncom týždňa. Keďže tento rok sú vianočné sviatky uprostred týždňa, nápor na vlaky a autobusy sa rozloží a niektorí sa za svojimi rodinami vyberú ešte aj v pondelok či v utorok.

18.12.2014 12:00
debata
infografika, vianoce, obchody

O cestovanie vlakmi však bude isto väčší záujem, ako to bývalo po iné roky, keďže od 17. novembra môžu študenti a dôchodcovia nimi cestovať bezplatne. Železnice posilnia dopravu o 56 posilových vlakov.

„Počas vianočných a novoročných sviatkov posilníme vlakovú dopravu o 12 Inter-City vlakov, 2 EuroCity vlaky, 24 rýchlikov a 18 expresov. Posilové spoje pôjdu od štvrtka 18. decembra do stredy 7. januára 2015. Najvýraz­nejšie posilnenie pripadá na piatok 19. decembra,“ poznamenala Jana Morháčová, hovorkyňa štátneho železničného dopravcu.

V piatok tak pôjde desať posilových vlakov. Medzi nimi EuroCity z Prahy do Košíc, InterCity z Bratislavy do Humenného s odchodom po pol štvrtej poobede či štyri rýchliky z Bratislavy do Košíc alebo do Zvolena.

Súkromník RegioJet, ktorý premáva na hlavnej trase do Košíc len pár dní, má už vypredané takmer všetky spoje, niekoľko miest je voľných na pondelok. Do žltých vlakov z Prahy do Košíc sa však už lístky kúpiť nedajú.

Najväčší záujem o cestovanie autobusom smerom na východ Slovenska je takisto koncom tohto týždňa, nakedy je už mnoho miest vypredaných. Na stredné Slovensko je však zatiaľ v ponuke dostatok cestovných lístkov.

„Ešte oveľa väčší záujem je však o cestovanie v medzinárodnej doprave. Ľudia vo zvýšenej miere cestujú už od 15. decembra, a to najmä z Londýna, Rotterdamu, Paríža a tiež zo Ženevy či z Zürichu smerom na Slovensko, ale mnoho ľudí cestuje pred sviatkami aj opačným smerom, teda do zahraničia. Vzhľadom na záujem o cestovanie v medzinárodnej doprave sme zatiaľ pridali 35 posilových autobusov do zahraničia a rovnaký počet zo zahraničia smerom na Slovensko,“ tvrdí Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines. Najviac posíl je podľa jej slov pridaných na linke z Londýna a do Londýna, kde pôjde 13 posilových autobusov.

Mnohí však plánujú pred sviatkami cestovať aj z Prahy do Bratislavy. „Pridávajú sa preto v piatok 19. 12. dva posilové autobusy z Prahy do Bratislavy a v sobotu 20. 12. sa pridáva ďalší posilový spoj. Veľký záujem o cestovanie z Prahy do Bratislavy je aj na 21. a 22. 12. Je preto možné, že medzi Prahou a Bratislavou budú pridané ešte ďalšie posilové autobusy,“ dodáva Vozárová.

Bratislavská mestská hromadná doprava bude počas sviatkov v pracovných dňoch premávať podľa cestovných poriadkov platných pre pracovný deň školských prázdnin. Linky, ktoré nemajú na týchto stránkach rozdelený cestovný poriadok na pracovný deň školského roka a školských prázdnin, premávajú bez obmedzenia ako v bežný pracovný deň. Od 22. decembra do 7. januára však nebudú premávať linky 133 a 192.

Platby prejdú aj na poslednú chvíľu

Tí, čo budú počas Vianoc prostredníctvom banky uhrádzať svoje účty, musia myslieť na to, že ak potrebujú, aby peniaze len odišli z účtu do konca roka, stačí SEPA platobný príkaz zadať elektronicky 31. decembra do ôsmej hodiny večer.

„Ak majú byť prostriedky pripísané v tomto roku aj na účet prijímateľa v inej banke na Slovensku alebo v rámci SEPA krajín, treba SEPA platobný príkaz zadať elektronicky najneskôr 31. decembra do 8.30. Pri ostatných platbách do zahraničia je potrebné zadať príkaz najneskôr 29. decembra do 15.00 elektronicky alebo do 14.15 predložiť v pobočke,“ upozorňuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Zuzana Eliášová z ČSOB však poznamenala, že v prípade ich banky, ak klienti potrebujú, aby príjemca dostal peniaze ešte v tomto roku, musia zadať prevodný príkaz najneskôr 30. 12. 2014 v pobočke do 15.00 a elektronicky najneskôr do 18.00.

„Ak si klienti spomenú na povinnosti po hodine dvanástej, ešte stále nie je neskoro, aby boli prostriedky pripísané na účet príjemcu ešte v tomto roku. Existuje služba za extra poplatok, a to zrýchlená SEPA platba. Najneskôr sa dá zadať prevodný príkaz 31. 12. do 11.30,“ dodáva Eliášová.

Ako sa otvoria pošty a obchody

Šeky sa budú dať zaplatiť na Štedrý deň aj v pobočkách Slovenskej pošty, tie budú otvorené zhruba do obeda. V nákupných centrách v Košiciach, Žiline a v Nitre však budú zatvorené.

„Ak klient chce, aby peniaze boli na účte do konca roka 2014, musí ich odosielateľ poslať najneskôr 23. 12. Ak odosielateľ pošle peniaze poukazom 1. triedy 22. decembra, vyplatíme ich adresátovi 23. decembra,“ povedala Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty.

Gazdinky, ktoré si na poslednú chvíľu budú chcieť kúpiť suroviny na štedrovečerné menu, môžu tak urobiť zhruba do obeda, keď sa brány hypermarketov zatvoria. „Na Štedrý deň máme otvorené od 7.00 do 11.00, jedinou výnimkou je predajňa v Košiciach na Staničnom námestí, ktorá je otvorená od 6.00. V 1. a 2. sviatok vianočný bude zatvorené, na Silvestra zatvoríme o tretej poobede,“ vraví Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl Slovensko. Predajne Tesco budú počas Štedrého dňa otvorené do 11.00 h, na 2. sviatok vianočný otvoria od ôsmej ráno.

Hypernova bude otvorená na Štedrý deň do pol dvanástej, v 2. sviatok vianočný zase nakúpia len ľudia z Bratislavy, a to od jednej hodiny poobede do deviatej večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #vlaky #Slovensko #Vianoce