Register firiem má z obchodov so štátom vystrnadiť schránkové firmy

Návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register užívateľov konečných výhod s cieľom dosiahnuť efektívnejšie a transparentné nakladanie s verejnými prostriedkami, pripraví predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie v spolupráci s ministrami vnútra, financií a spravodlivosti, guvernérom Národnej banky Slovenska (NBS), vedúcim Úradu vlády SR a poslancami Národnej rady SR.

17.12.2014 14:43
debata

Rozhodla o tom v stredu vláda na návrh premiéra Roberta Fica a na základe uznesenia parlamentu k novele zákona o verejnom obstarávaní. Novela má znemožniť schránkovým firmám bez známych vlastníkov zúčastňovať sa na verejných zákazkách.

Národná rada SR 3. decembra požiadala vládu, aby spolu s poslancami parlamentu a NBS do 31. marca 2015 pripravila návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register užívateľov konečných výhod. „Register bude založený na princípoch odkrývania konečného užívateľa (nielen formálneho majiteľa), riešenia narábania s verejnými prostriedkami plošne, zabezpečenia verejnej kontroly a vymáhateľnosti,“ uvádza sa vo vládnom dokumente.

Predseda parlamentu by mal podľa návrhu zabezpečiť prostredníctvom príslušných predsedov výborov nomináciu poslancov parlamentu – členov výboru pre financie a rozpočet, výboru pre hospodárske záležitosti, ústavnoprávneho výboru a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj pre prípravu návrhu zákona.

Poslanci začiatkom decembra schválili v skrátenom konaní vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by mal znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky. Zákonom vláda reagovala na kauzu predraženého nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Opozícia návrh kritizovala ako nedokonalý, pretože neodhalí skutočných konečných užívateľov výhod stojacich za schránkovými firmami.

Parlament zároveň schválil návrh uznesenia, aby Národná rada SR požiadala vládu v súčinnosti s poslancami a NBS pripraviť v prvom štvrťroku 2015 návrh zákona, ktorým sa vytvorí verejný register konečných užívateľov výhod zákaziek. Ten by mala spravovať NBS. Návrh predložili poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) spolu s nezaradeným poslancom Miroslavom Beblavým.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #schránková firma