Medvedev: Rubeľ treba podporiť, ale len trhovými mechanizmami

Prepad kurzu ruského rubľa si žiada zásah, ktorý by však mal vychádzať z trhových mechanizmov, tvrdá regulácia menového trhu nie je nutná. Podľa agentúry Interfax to v stredu povedal ruský premiér Dmitrij Medvedev.

17.12.2014 12:15
debata (47)

Vláda v stredu kvôli turbulenciám ruskej meny usporiadala stretnutie, ktorého sa zúčastňujú aj guvernérka centrálnej banky Elvira Nabiullinovej a predstavitelia energetických firiem Rosnefť a Gazprom.

Rubeľ sa podľa Medvedeva pohybuje v pásme, ktoré nie je pre hospodárstvo bezpečné. Obavy o situáciu v Rusku v stredu vyslovila tiež Európska komisia. „Ekonomický vývoj v Rusku sledujeme so znepokojením,“ citovala agentúra Reuters nemenovaného únijného činiteľa. „Nikto nemá záujem na tom, aby sa Rusko prepadlo do hlbokej hospodárskej krízy,“ dodal.

Rusko sa teraz potýka s najvážnejšími menovými problémami od krízy v roku 1998. Od začiatku roka stratil rubeľ viac ako 50 percent svojej hodnoty. Jeho pád odráža rad faktorov – od krízy na Ukrajine a západných sankcií proti Moskve, cez obavy zo zostupu ekonomiky do recesie až po prepad cien ropy na svetových trhoch.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #rubeľ