Konkurenciu vlakov otestujú sviatky

Koncom tohto týždňa by sa mal národ presúvať z Bratislavy smerom na východ Slovenska. Vianočné sviatky otestujú pripravenosť železničných dopravcov.

17.12.2014 07:00
debata (1)

Súperenie štátneho a súkromného dopravcu pri IC vlakoch prinieslo nižšie ceny. Je však otázne, za akú cenu budú cestovať ľudia, ktorí si lístky ešte len idú kúpiť.

Na piatok najlacnejšie lístky už v pondelok v ponuke neboli. Súkromný RegioJet v nedeľu počas prvého dňa prevádzky troch párov rýchlostných vlakov medzi Bratislavou a Košicami prepravil 2 290 cestujúcich. Neuviedol, nakoľko bola celková kapacita vlakov obsadená. Spoločnosť v nedeľu vypravila šesť spojov, tri z Bratislavy do Košíc a opačne, a vlaky podľa nej boli v špičke vypredané.

zväčšiť
IC vlaky, Košice - Bratislava

Dopravcovia bojujú medzi sebou nielen cenami, ale aj pridanými zastávkami, kupé pre deti, rozšírenou ponukou jedál, nápojmi zadarmo či dokonca toaletami so šumom lesa a štebotaním vtákov.

Štátna železničná spoločnosť vyšle z Bratislavy do Košíc každý deň tri páry rýchlych vlakov. RegioJet nasadil na túto trať tri súpravy, od marca 2015 by mal premávať štvrtý pár, bude jazdiť v noci.

Cena lístkov sa začína v RegioJete od 9 eur, v každom vozni ponúka stevardka kávu, nápoje a dennú tlač zadarmo. Cestujúci majú prístup k internetu či zábavný portál, kde môžu sledovať filmy, počúvať hudbu, čítať elektronické knihy a hrať hry.

Štátne InterCity ponúka lístky z Bratislavy do Košíc za 23,90, cez internet vyjde cesta aj na 12,90 a ľudia so zákazníckou kartou zaplatia 9,90 eura. Pribudla nová trieda pre biznismenov 1 plus, kde má cestujúci v cene lístka trojchodové menu, toaletu, kde štebocú vtáci.

V bežnej druhej triede dostávajú ľudia po novom zadarmo minerálku a noviny, Wi–Fi je už v celom vlaku. Okrem toho štátne železnice zaviedli projekt nosičov batožín a pripravujú čakárne a pokladnice len pre cestujúcich rýchlovlakom.

Súkromný český dopravca LeoExpress nastúpil od 14. decembra na trať z Košíc do Prahy a vozí ľudí už od 13 eur. Ceny preto upravili aj v česko–slovenskom Pendoline, znížili ich z pôvodných 23 na 18 eur. Na tejto trase však jazdí aj RegioJet s cenou od 9 eur. LeoExpress štartuje z Košíc o 23:14 a v Prahe je okolo ôsmej ráno. SuperCity Pendolino odchádza z Košíc pár minút pred treťou hodinou poobede, v Prahe je vlak už o pol jedenástej v noci. RegioJet vyráža zo stanice na východnom Slovensku ráno o ôsmej, do Prahy príde o 16:10. Najrýchlejšie teda trasu Košice – Praha zvládne Pendolino.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet #ZSSK #Leo Express #IC vlak